Home / / Zoekplaatje van de Week

Zoekplaatje van de Week

OMMEN – Een katoenen of ivoren jubileum zal het niet zijn geweest, maar de foto is waarschijnlijk wel naar aanleiding van een huwelijksjubileum gemaakt. Het jubilerende echtpaar zit in het midden achter de grote vaas met bloemen. De foto is een uitsnede van een grotere foto (zie inzet) en is ca. 1936 gemaakt, waarschijnlijk in Besthmen bij Ommen.

Het maakt onderdeel uit van een collectie van materiaal dat ontvangen is van en/of betrekking heeft op de familie van Pesch. Vrijwel alle foto’s in deze collectie zijn genomen door Dr. A.J. van Pesch (1879-1972). Hij woonde in Amsterdam en was daar directeur van een 3-jarige HBS. Hij had biologie gestudeerd en was ook buiten zijn werk zeer geïnteresseerd in de natuur. Dat is zeker één van de redenen geweest dat hij in 1917 de boerderij van Woertink kocht aan de Bergweg 14. Twee jaar later liet hij de boerderij verbouwen door architect Th. W. Rueter en ging het huis ‘Besthmer Esch’ heten.

Vrijwel elke vakantie ging het gezin per trein naar Ommen. Dr. A. J. van Pesch hielp soms alleen bij het inladen van de vele koffers in Amsterdam en ging dan zelf per fiets. Na zijn pensionering in 1946 ging hij er permanent wonen met zijn vrouw Hillo van Pesch-Bakhuis. Behalve z’n eigen gezin fotografeerde van Pesch ook in de buurtschap Besthmen. In 1969 ging zoon Hans van Pesch met pensioen. Hij heeft het huis toen opnieuw laten verbouwen en ging er met zijn vrouw Mas Schaafsma wonen. Er kwam een aanbouw aan vast waarin zijn vader A. J .van Pesch tot zijn dood in 1972 heeft gewoond. Na het overlijden van Hans van Pesch in 1996, heeft een dochter van hem er nog een aantal jaren gewoond.

De collectie ‘Familie van Pesch’ is toegankelijk via ‘qr.oudommen.nl/familie-van-pesch/‘. Van deze foto cq zoekplaatje hebben we nog geen enkele naam, wie helpt?

Reacties op het zoekplaatje van deze week graag, met vermelding van archiefnummer IH0034, verzenden naar zoekplaatje@OudOmmen.nl, of deponeren in de brievenbus v/d stichting OudOmmen.nl (of versturen naar): Rembrandtstraat 33 (7731SE) in Ommen.

Het zoekplaatje wordt mede mogelijk gemaakt door: Autocentrum Cents, een allround autobedrijf waar je als klant een naam hebt en geen nummer bent.

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.