Home / / Uit Hei en Dennen: ER/Ambulance

Uit Hei en Dennen: ER/Ambulance

Weet u waar ik ‘s avonds graag naar kijk op tv? RTL 5 heeft wat later op de avond twee interessante items, het reilen en zeilen op de ER in Londen en daarna, mijn guilty pleasure…………Ambulance. Ik verwonder mij iedere keer weer over de enorme kennis en kunde van het duo dat de Ambulance bemant. Natuurlijk hebben we dat in Nederland ook, maar daar heb ik nooit iets van gezien. Wel een keer meegemaakt, toen ik meende ten onder te gaan aan een hartaanval. Ik belde zelf 112 en nadat ik mijn angst had doorgegeven over mijn snelle onregelmatige hartkloppingen verscheen een ziekenauto met bestuurder en verpleegster. Zij reden mij naar het ziekenhuis. De volgende ochtend weer naar huis, er was niets gevonden dat wees op een hartaanval. Op tv is natuurlijk een vaag geval als het mijne nooit aan de orde geweest. Het zijn niet verwachte bevallingen (hoe dat bestaat???), verkeersongelukken, hartaanvallen, alcohol en drugs gerelateerde ellende etc. Heel onbegrijpelijk komen vaak vijandige niet meewerkende alcohol- of drugs gerelateerde patiënten in de ambulance. Maar wat mij het meeste treft is de ongelooflijke armoede en ontstellende eenzaamheid van sommige ouderen. De liefde en het respect van de verplegers naar de patiënt is hartverwarmend. Ze zien kans de patiënten met liefdevolle woorden op hun gemak te stellen. Hun taalgebruik is veelal “hello love, what can I do for you”? Het ligt ook aan het echtpaar of gezin waar de patiënt is.

Natuurlijk komen alleen de excessen in het programma, anders kijkt er niemand. Je krijgt ook een kijkje in de alarmcentrale waar binnenkomende telefoontjes aangenomen worden. De eerste vraag van de telefonist is “ademt de patiënt”.Zo niet, dan gaat de medisch geschoolde telefonist met de beller aan het reanimeren. Dat blijkt te kunnen, ook op afstand. De telefonisch hulpverlener blijft begeleiden tot het ambulancepersoneel binnen is. Het mooiste zijn de bevallingen, die soms totaal onverwacht gebeuren. Het lukt me niet dat te begrijpen. Zo’n kind in je buik voel je, bovendien word je zo’n 10 kilo zwaarder, en niet rond je armen! Ook zijn veel gevallen drugs en/óf drank gerelateerd. Auto ongelukken komen vaak zo hard aan, dat er een helikopter moet komen om de patiënt naar het ziekenhuis te vliegen. Ik neem mijn petje diep af voor mensen die met hart en verstand de patiënt gerust stellen en hen onder goede liefdevolle begeleiding naar het ziekenhuis brengen.

Antoinette

Lees ook

Webinar van KBO-PCOB

REGIO – KBO-PCOB Overijssel presenteert op vrijdag 23 april het webinar ‘Verbonden zijn rond zingeving’. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.