Home / / Toch enkele activiteiten op de 28ste Overijsselse Molendag

Toch enkele activiteiten op de 28ste Overijsselse Molendag

NIEUWLEUSEN – Als een van de weinige molens in de provincie Overijssel organiseerde Molen Massier extra activiteiten op de 28ste Overijsselse Molendag. De Stichting Overijsselse Molen (SOM) besloot om de jaarlijkse open dag toch te laten doorgaan en de officiële start in Nieuwleusen te laten plaatsvinden.

Om die reden waren zaterdagmorgen niet minder dan vijf bestuurders naar de molen aan het Westeinde gekomen: gedeputeerde Roy de Witte van de provincie, de Dalfser wethouder André Schuurman, voorzitter van Stichting Molen Massier Ron Mannen en de SOM-bestuursleden Pieter van der Vinne en Rob Barenbrug.

Toespraken

Van een officiële starthandeling – het lichten van de vang – werd uiteindelijk afgezien omdat de noodzakelijke anderhalve meter afstand daarbij niet kon worden gegarandeerd. Wel waren er toespraken, die voor een deel eveneens betrekking hadden op de coronacrisis, en dan vooral de gevolgen voor de molens in de provincie. Veel molens hebben hun inkomsten de afgelopen maanden drastisch zien teruglopen. “De meesten hebben elk voorjaar of ’s zomers wel een open dag of braderie”, wist SOM-voorzitter Van der Vinne. “Die konden dit jaar niet doorgaan, wat de molenorganisaties soms tienduizenden euro’s aan inkomsten scheelde. Daarnaast is het ingewikkelder om de contacten met de vrijwilligers en de dorpelingen op peil te houden.”

Provinciale regeling

Gedeputeerde De Witte wees op het bestaan van de provinciale regeling Vitale Samenleving, die dit jaar juist in het leven is geroepen om culturele en maatschappelijke vrijwilligersorganisaties een steuntje in de rug te geven. Hij zei blij te zijn dat er op de Molendag in elk geval een activiteit was die door kon gaan, doelend op de boekenmarkt die rond Molen Massier was opgezet. “De molens laten iets van vroeger zien, van een ambacht waar fysieke kracht aan te pas komt. Het is mooi om te zien dat ze een nieuwe waarde in de samenleving hebben.” Wethouder Schuurman sloot zich daarbij aan: “Molens blijven karakteristiek in het landschap, ook als ze een nieuwe functie hebben gekregen. Je zou kunnen zeggen dat de geschiedenis zich herhaalt nu energie uit wind weer belangrijk wordt omdat de fossiele brandstoffen opraken.” Ook Van der Vinne benadrukte het maatschappelijk belang. “Juist in deze tijd, nu de samenleving kraakt in haar voegen, is het belangrijk dat vrijwilligersorganisaties de schouders eronder blijven zetten. Als molenstichting zullen we er alles aan doen om daar een stevig fundament van vertrouwen onder te leggen.”

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.