Home / / Investeren in windmolenproject Nieuwleusen Synergie mogelijk

Investeren in windmolenproject Nieuwleusen Synergie mogelijk

NIEUWLEUSEN – Afgelopen zaterdag gaf wethouder André Schuurman van de gemeente Dalfsen het startsein voor de promotiecampagne om extra financiering te krijgen voor de nog te plaatsen windmolens van Nieuwleusen Synergie. Het campagneteam trok daarna met veel toeters en bellen door de gemeente Dalfsen en bezocht alle kernen.

Tekst/foto: Evert Jan Goos

De komende twee weken zullen in het teken staan van informatievoorziening naar mensen die eventueel zouden willen investeren. De daadwerkelijke inschrijving is hiermede geopend. De slogan is: Ga jij ook veur de wind? Rob Vogelzang voorzitter van de coöperatie toonde zich bij de starthandeling blij en tevreden over de samenwerking met omwonenden en vele bij het project betrokken partijen. “In 2012 werden de eerste besprekingen gevoerd, nu acht jaar later kan de mogelijkheid worden geboden om mee te profiteren van windenergie.” De coöperatie heeft voor de bouw van beide windmolens een lening afgesloten bij de ASN bank. Ook het Waterschap Drents Overijsselse Delta, dat energie neutraal wil zijn, investeert hierin.

“Als deelnemer kan men een lening verstrekken tegen een rente van 4.5% met een lineaire aflossing van tien jaar”, meldt Vogelzang. “Wij hopen met deze actie op een bedrag van circa 450.000 euro. Met de gemeente is afgesproken dat alle inwoners van de gemeente Dalfsen de kans krijgen om te investeren en om een bijdrage te leveren aan een duurzame energievoorziening. Tegelijk profiteren de deelnemers mee van de opbrengsten.”

8.000 huishoudens
Direct omwonenden ontvangen een financiële compensatie. De hoogte is afhankelijk van de afstand tussen woning en molen. Het gaat hierbij om 130 adressen. “De beide molens komen eind januari 2021 naar Nieuwleusen”, zegt secretaris Rieks Voslander. “Wij verwachten dat enkele maanden later, misschien al in maart energie wordt geleverd. Het Duitse Enercon is producent en leverancier. Beide molens hebben een vermogen van 4.2 MW en wekken ieder 13 miljoen kWh per jaar op. De twee molens leveren samen genoeg voor ruim 8.000 huishoudens.

Wethouder Andre Schuurman van de gemeente Dalfsen, die de starthandeling voor de campagne verrichtte, noemde het een mooi moment. “Er is veel energie ingestopt om er veel energie uit te halen. Er is een klimaatakkoord gesloten en de gemeente wil dat ook graag halen, daar moet iedereen aan meewerken. Velen kunnen er van profiteren en er is een mooi rendement.” Inwoners van de gehele gemeente Dalfsen kunnen vanaf nu financieel participeren in het project. Inschrijven kan op het duurzame crowdfundingplatform Oneplanetcrowd te bereiken via de link www.veurdewind.nl

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.