Home / Uncategorized / Ingezonden: ‘En toen moesten de deuren sluiten…’

Ingezonden: ‘En toen moesten de deuren sluiten…’

Hoe zzp’ers in de zorg Covid-19 ervaarden

NIEUWLEUSEN – Tien dagen na de gezamenlijke open dag gingen de deuren weer dicht van de praktijken De Anderskijker – Geke Klein Ganseij, Schoonheidsspecialiste Staywell – Margreet van de Wetering en Vechtdal VoetenZorg – Nanda van Spijker. Op gebod van de overheid moesten de praktijken op slot wegens de intelligente lockdown – er mochten geen behandelingen uitgevoerd worden.

Dat was dus even slikken voor iedereen. Vol energie, plannen en heel veel zin in de nieuwe locatie moesten de drie enthousiaste zzp’ers van de één op de andere dag schakelen. Het credo: Wees loyaal, koop lokaal – ging voor de dames niet op. Zorg bieden is een gegeven en niet een product.

De tijd werd besteed met het opdoen van nieuwe ideeën, online cursussen, zelfs gaan bloggen en vooral bedenken: hoe nu verder? Elkaar opzoeken in het ondernemerschap om samen promotie te maken. Wat medisch pedicure Nanda van Spijker raakte was dat vanuit het ministerie het pedicureberoep werd weggezet onder cosmetische zorg: “En dat klopt niet. Het pedicure-vak heeft raakvlak met medische zorg; bedoeld om preventief en onderhoudend te werken vaak in samenwerking met andere disciplines. Mijn werk bestaat uit problemen voorkomen en bestaande problemen te behandelen en de mensen hierbij te adviseren. Niet alleen bij de probleemvoet; ieder stel voeten mag meer zorg krijgen.”

Ingroeiende teennagels, schimmelnagels, likdoorns, pijnlijke eeltplekken, maar vooral oog voor preventie. “Ik vergelijk mijn vak liever met het werk van de tandarts dan dat van de nagelstyliste. Ik stond dan ook te juichen voor de televisie toen Premier Rutte eindelijk de voetzorg apart benoemde naast de kapper en de nagelstyliste dat de deuren weer open mochten,” vertelt Nanda.

Voor Margreet van de Wetering kwam de lockdown ook als een verrassing. “Nooit kunnen bedenken dat wij in Nederland in zo’n situatie terecht zouden komen. De eerste week van de verplichte sluiting was ik ook echt uit het veld geslagen. Mijn agenda moest leeg, klanten bericht gestuurd, cursussen waar ik mij voor aangemeld had gingen niet door. Gewoon helemaal niets meer. Maar daardoor wel tijd voor bezinning en studie, want online ging gelukkig alles verder.” En daarnaast had ze ook de zorg voor haar twee kinderen van 8 en 5 jaar die niet meer naar school konden. Margreet blikt terug op een onwerkelijke, maar ondanks dat toch ook een gezellige tijd: “We hebben veel gesport, spelletjes gedaan en boeken gelezen. Maar mijn praktijk kan niet bestaan zonder klanten. Dus was heel erg blij dat ik weer open mocht half mei en dat ik weer daadwerkelijk kon behandelen.”

Geke Klein Ganseij heeft deze periode als best heftig ervaren. “Mijn praktijk was net verhuisd van de zolderkamer naar het pand van Vechtdal VoetenZorg en hiermee veel professioneler geworden. Dat betekent ook hogere kosten. De ruimte is heerlijk om in te werken en eindelijk collega’s; dat is als zzp’er erg fijn!” Ze refereert aan de open dag op 4 maart waardoor haar praktijk meer bekendheid kreeg op de nieuwe locatie. “Ik behandel kinderen en volwassenen met o.a. stress, slaapproblemen, boosheid, angst, trauma, burn-out, leerproblemen en blessures die niet overgaan of steeds terugkomen. Kort na de open dag kwam helaas Corona en lag alles ineens helemaal stil. Ik kon mijn klanten niet meer in mijn praktijk helpen. Mijn lichaamsgerichte behandeling via een onlineverbinding geven werkt niet voor mij en mijn klanten. Met een aantal klanten onderhield ik via mail en app contact.”

In het begin was Geke nog redelijk optimistisch maar hoe langer het duurde, hoe lastiger ze het vond. “Hoe lang ging het nog duren, hoe moet het financieel en wil ik nog weer zoveel tijd in investeren of geef ik het op? Die laatste gedachte past niet bij mij, ik zoek altijd naar mogelijkheden, dus dat was geen optie.” Kwestie van afwachten dus.

Vanaf half mei mochten de praktijken weer open met allerlei extra aangepaste hygiënemaatregelen. “Het was heerlijk om eindelijk weer in de praktijk aan het werk te kunnen,” vertelt Geke. Vrijwel alle klanten kwamen weer, helaas ook een enkele niet. “Deze was net begonnen, in het begin is het belangrijk dat ik kan checken en bijsturen en dat lukte nu door corona niet. Dat is jammer.” Geke haar uitdaging is nu om haar doelgroep weer te bereiken en te laten zien wat haar behandelingen oplevert. “En weer op naar een volle agenda!”

Ook Margreet en Nanda zijn weer volop in bedrijf en zien de lockdown vooral als een moment van bezinning waarbij volop gebruik is gemaakt van bijscholing en aanpassingen online. “Mijn website is volledig aangepast passend bij de kleuren van het pand aan de Backxlaan. Ook was ik onverwacht druk met mijn webshop de BlijeVoetenWinkel.nl.” Online de lokale ondernemer steunen bleek hiermee een uitkomst ondervond Nanda van Spijker. “Ook al was de praktijk dicht, was er toch regelmatig om pakketjes in te pakken ter verzending. En bracht ik mijn producten rond in het dorp.”

Margreet heeft de tijd ook gebruikt om zich te verdiepen in acne-behandelingen, huidbehandeling voor de man en heeft Webinars over voeding en producttrainingen gevolgd. “Nieuwe dingen opgedaan die ik toepas bij de behandelingen in mijn praktijk. Er komen nog zoveel mooie nieuwe dingen aan.”

Nu rest de dames de uitdaging om de doelgroepen te bereiken om te laten zien wat de behandelingen opleveren; of dat nu een voetprobleem, een schoonheidskwestie of een emotioneel gerelateerd kwetsuur is – of een terugkerende blessure is. Het pand aan Bacxklaan 360 heeft een professionele invulling gekregen; wat een mooie aanvulling is voor de dorpskern van Nieuwleusen.

Geke Klein Ganseij  | De Anderskijker
Margreet van de Wetering | Beautysalon Staywell
Nanda van Spijker | Vechtdal VoetenZorg

 

 

 

Lees ook

Het pleit is beslecht: OVC ’21 en OZC gaan fuseren

OMMEN – Vandaag op 23 februari 2021 heeft notaris Jan Willem van Bentum de definitieve …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.