Home / / Hybride veld bij VV Hoonhorst officieel in gebruik

Hybride veld bij VV Hoonhorst officieel in gebruik

HOONHORST – Afgelopen vrijdag werd op sportpark De Potkamp bij VV Hoonhorst het nieuwe hybride veld officieel geopend. Dat gebeurde door wethouder Jan Uitslag samen met oudste VV Hoonhorst-lid Wim Fakkert (87) en jongste lid Jesse Mulder (5). De vereniging is een van de eerste amateurclubs in Oost- en Noord-Nederland met een hybrideveld.

Tekst/foto: Evert Jan Goos

Hybride gras is een mix van natuurgras dat in een geweven backing groeit. Deze bestaat uit kunststofvezels van deels biologisch afbreekbaar materiaal. Het natuurlijke gras vergroeit met de kunstvezels waardoor een solide grasmat ontstaat. Het veld wordt door de gemengde samenstelling langer bespeelbaar en meer slijtvast. Het biedt de mogelijkheid om een voetbalveld veelvuldig te gebruiken, zonder dat dit direct ten koste gaat van de grasmat. De kunstgrasvezels die in het veld zijn aangebracht bieden stabiliteit en voorkomen dat hele plaggen of zoden in het veld worden losgetrapt.

Voor een goed hybride veld is minimaal hetzelfde budget aan onderhoud nodig als voor natuurgras. Wel moeten specialistische technieken worden ingezet worden in verband met de aanwezigheid van kunststofvezels en het behoud van het natuurlijke sprietje. Een goede waterhuishouding, met de juiste beregening en drainage, is essentieel. Het veld in Hoonhorst is dan ook voorzien van vier strengen beregening met elk zes sproeiers.

Voorzitter Luc Diepman heette een select gezelschap welkom bij VV Hoonhorst. “Er is lang aan gewerkt, maar wij zijn als club enorm blij met dit nieuwe hybride veld. VV Hoonhorst is een kleine amateurclub met driehonderd leden en het dorp heeft circa zevenhonderd inwoners in de kern. Maar deze kleine gemeenschap werd in 2010 wel gekozen tot duurzaamste dorp van Overijssel en dat hopen we ook terug te zien bij de plaatselijke voetbalvereniging. VV Hoonhorst beschikt over een modern clubgebouw met zonnepanelen, dat geheel energieneutraal is, maar aan één ding ontbrak het de voetballers: goede trainingsfaciliteiten. Het tweede veld dat altijd ‘een zwembad’ was, is nu omgebouwd tot een hybrideveld.”

Aanloop

André Hurink, projectleider namens VV Hoonhorst, gaf vervolgens een uitleg hoe het veld tot stand was gekomen. “De aanloop naar die aanleg had wel wat voeten in de aarde”, vertelt hij. “Na de opening van de nieuwe kantine (2014) hebben we een enquête gehouden onder de leden. Alles was positief, alleen de velden waren waardeloos. Wij hebben ons ingezet om de capaciteit te vergroten. We wilden een veld waarop we genoeg trainingsuren kwijt konden. Die vraag ging ook richting de gemeente Dalfsen. De wethouder gaf toen aan dat er geen geld was voor kunstgras en dat we met een creatief verhaal moesten komen. Natuurgras gaf ons te weinig capaciteit, maar kunstgras was niet nodig en hoefden we ook niet. Dus werd het een hybrideveld, wat bijna een ton goedkoper is dan een kunstgrasveld. Wij hebben daarom samen met de gemeente een rondje gemaakt langs hybridevelden in Gelderland en Noord- Brabant, om verschillende matten te bekijken. Uiteindelijk viel de keuze op een Xtragrass-mat van Greenfields. Het heeft uiteindelijk wel circa vier jaar geduurd voordat iedereen daaraan goedkeuring had gegeven.”

Pilot

De gemeente Dalfsen heeft zeventien natuurgrasvelden en vijf kunstgrasvelden. VV Hoonhorst is de eerste club met een hybride mat. “De gemeente ziet dit veld ook als een pilot in de gemeente, om te kijken hoe het gaat: wat kan hybride hier toevoegen? Of er meer hybridevelden volgen als dit veld goed bevalt, is nu nog niet te zeggen. Er zijn in de gemeente kunstgrasvelden die in de toekomst aan renovatie toe zijn; hybride is dan misschien een optie, maar dat hangt ook af van het budget van de gemeente.”

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.