Home / / Dorpswinkel Lemele: naast individueel belang ook dorpsbelang

Dorpswinkel Lemele: naast individueel belang ook dorpsbelang

LEMELE – Medio juli heeft René van der Linde bij alle postcode-adressen in Lemele – op basis van zijn plannen een dorpswinkel te starten – een enquête in de brievenbus gedaan. Naderhand heeft hij goede gesprekken gevoerd aan de deur, aan de keukentafel en op het terras.

Veel vragen en onduidelijkheden blijken over het assortiment te gaan. “Ik kan aangeven dat het een volwaardige levensmiddelenwinkel wordt, inclusief biologische producten en streekproducten. Een winkel die zoveel te bieden heeft dat je er in principe niet voor het dorp uit hoeft. De winkel zal gesitueerd worden in de Imminkhoeve aan de Lemelerwegzijde, in de oude Potstal. Mijn idee is om twee parttime arbeidskrachten aan te stellen, die bekend zijn met de levensmiddelenbranche.”

“Verder is het plan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren in dit project en zal het een leer/werkplaats kunnen worden voor leerlingen uit het praktijkonderwijs. Door de situering bij Zorg- en Leefstijl hotel de Imminkhoeve kan er win-win situatie ontstaan voor de inkoop van verse producten met de Imminkhoeve op de achterhand”, legt René uit.

Uit de gesprekken en de enquête is gebleken dat voor velen de vooruitbetaling van de boodschappen een lastig punt is. René: “Het is natuurlijk niet gebruikelijk, maar een gegarandeerde omzet vormt de basis voor de levensvatbaarheid. Dit is noodzakelijk voor het opstellen van een bedrijfsplan om ook voor subsidies in aanmerking te komen. Het idee hierbij is dat de wekelijkse afschrijving van 20 euro een tegoed wordt, dat op een pasje wordt bijgeschreven. Je hoeft dus niet per se wekelijks boodschappen te doen, maar kunt dit tegoed natuurlijk ook op laten lopen en bijvoorbeeld eens per maand voor 80 euro boodschappen halen.”

Mét bezorgdienst

Naast het gemak van weer een dorpswinkel in de directe omgeving is het eveneens de bedoeling om een bezorgdienst in het leven te roepen. Prettig voor de ouderen in Lemele en voor de mensen die gewend zijn boodschappen te bestellen.

“Ik heb nu ruim 250 enquêtes binnen en zit op 55% positieve reacties en 40% gematigd positieve reacties. Deze laatste groep wil echter de verbintenis niet aangaan, maar geeft aan wel te komen winkelen als de dorpswinkel er eenmaal is. 5% van de ondervraagden geeft aan dat de dorpswinkel volgens hen geen levensvatbaarheid heeft. Mijn doel is om deze maand de balans van de enquêtes op te maken en conclusies te trekken. Het wordt een groot document met veel informatie uit de antwoorden van de enquêtes. Opvallend is te melden dat er een groot aantal mensen bereid is vrijwillig werkzaamheden te verrichten binnen de coöperatie.”

Ván en vóór Lemele

René geeft aan dat voor hem het belangrijkste doel is dat de meerderheid van Lemele meedoet met de coöperatie en meedenkt in de opzet en de verdere ontwikkeling van de dorpswinkel. Alleen dán geldt het credo: Het wordt een dorpswinkel ván en vóór Lemele!

Een laatste oproep doet hij aan de mensen waar hij nog naartoe gaat of die hij via e-mail nogmaals wil benaderen. “Ik wil hierbij het volgende nog meegeven: Denk niet alleen aan het individuele belang maar probeer ook in te zien welk dorpsbelang er met de dorpswinkel gediend wordt, voor nu en in de toekomst! Een dorpswinkel is het sociale hart van een dorp!”

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.