Home / / Canon van de Ommer: Jeanne Wilhelmina Speelman (5)

Canon van de Ommer: Jeanne Wilhelmina Speelman (5)

Dit is de vijfde aflevering van een nieuwe reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie in combinatie met een stamboomwaaier van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (online archief platform) ‘OudOmmen.nl’ en worden via het Ommer Nieuws aangekondigd.

In deze aflevering staat barones Jeanne Wilhelmina Bentinck tot Buckhorst – Speelman centraal, op de foto afgebeeld met haar hond Bruno in 1938. Jeanne Wilhelmina Speelman werd in 1889 geboren als jonkvrouw op kasteel de Wittenburg bij Wassenaar. In 1912 trouwde zij met Maximiliaan Robert baron Bentinck tot Buckhorst. Vanaf 1923 woonden ze samen in Beerze, vanaf 1925 op het nieuwgebouwde Huis Beerze. Als barones was ze erg geliefd bij de plaatselijke bewoners. Barones Bentinck-Speelman nam destijds het initiatief tot het bouwen van een Groene Kruis wijkgebouw met verpleegsterswoning, nu de woningen Beerzerweg 7 en 8, gelegen op de grens van Junne en Beerze. Ook zorgde zij dat de boerderijen voor de pachters sterk verbeterd werden.

Meer over barones Jeanne Wilhelmina Bentinck tot Buckhorst-Speelman, bijvoorbeeld wat haar hobby’s waren, waaruit bleek dat ze gul was, hoe ze werd omschreven door zowel de buurtbewoners als in memoriam die voor haar overlijden werd geschreven, is te lezen in de vijfde aflevering van de ‘Canon van de Ommer’ op de website OudOmmen.nl.

Lees ook

Marijn de Vries nieuwe toezichthouder bij RTV Oost

REGIO – De Raad van Toezicht van RTV Oost heeft Marijn de Vries (42j) per …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.