Home / tweetpost / Boek van de Week: ‘Mist’

Boek van de Week: ‘Mist’

Jacob Danielsen woont op Eiland. Drie uur varen uit de kust. Met alleen vissers en  schapenhouders. Er zijn dan ook maar twee feestdagen, De dag van het Schaap, en De dag van de ansjovis. En natuurlijk is er het café, want wat is een eiland zonder café? Niets. Jacobs lot is bezegeld, meisje vinden, kinderen krijgen, aan het werk en oud worden. Jacob wil het anders. Zeker nu zijn vader zo ziek is en jong zal overlijden. Hij zelf is een moetje, zo is zijn vader aan de vrouw gekomen. Na hem komen nog een broer en een zus, nu is zijn moeder zwanger van haar laatste kind.

Maria
Maria Simons komt met maar één doel naar het eiland.  Rust vinden en vergeten. Ze neemt haar intrek bij een eilander, maakt lange wandelingen en vindt zo een bijna onbewoonbaar huis aan de kust. Eenzaam, geen ander huis of andere mensen in de buurt. Precies wat ze wil. Ze laat het huis opknappen en gaat er wonen. Van Meester Adams krijgt ze een pup, gered van slager Onderwater.  Samen met de hond trekt ze erop uit. Dag in dag uit hetzelfde. Alleen af en toe onderbroken door een bezoek van Meester Adams.

Lucia
Jacob raakt gefascineerd door Maria. Via Meester Adams komt hij bij haar terecht. Maar ondertussen heeft hij ook een vriendin gevonden, Lucia. Lucia is gekker op Jacob dan hij op haar.  Lucia is echt van het eiland, ziet het leven eenvoudig en eendimensionaal. Jacob wil haar niet, wil haar wel. Maar diep in zijn hart wil hij alleen maar de aandacht van Maria. Krijgt hij dat voor elkaar? Blijft hij eilander? Of is het toch de wijde wereld die roept?

Eilandgevoel
Met Jacob ( ik-vorm) en Maria ( in de derde persoon) wordt het verhaal verteld, becommentarieerd door Oom Willy, de broer van Jacobs vader. Zo zien we gebeurtenissen door verschillende ogen.  Het eilandgevoel, de benepen godvruchtige gemeenschap, de verlangens van Jacob, Meinderts weet het haarfijn te treffen.  In krachtige zinnen laat hij de hoofdpersonen tot leven komen, ze kruipen onder je huid, je zult ze niet snel vergeten.  De omslagtekening en het binnenwerk van de roman is van Annette Fienig, de partner van Koos Meinderts.

Het boek ‘Mist’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en/of  https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.