Home / Uncategorized / Boek van de Week: ‘De zomer van 1945’

Boek van de Week: ‘De zomer van 1945’

Zoals de zomer van 2020 altijd in de gedachten zal blijven als de zomer van de Corona, zo is de zomer van de bevrijding 75 jaar geleden niet weg te denken uit ons collectieve geheugen. Nu zouden we kunnen denken dat die zomer één groot feest was. Maar niets is minder waar. Een oorlog is dan misschien met de overgave van de agressor wel afgelopen, de gevolgen blijven lang zichtbaar.

Annonces
Daniëls neemt ons mee langs alle data tussen 21 juni en 21 september. Te beginnen met de annonces met oproepen om inlichtingen van verdwenen personen. Mensen waarvan bekend is dat ze naar concentratiekampen waren gestuurd. Of moesten werken voor de Arbeitseinsatz. De krant in die dagen bestaat voor het grootste deel uit die annonces. Pagina’s vol.  Ook gebeuren er veel ongelukken met achtergebleven munitie. Veel kinderen komen daarbij om.(Het vreselijke munitie ongeluk met 19 doden in Wijhe wordt niet genoemd, dat was op 7 mei en viel net voor de zomer).

Feest
Maar het is ook feest. Amsterdam viert op 31 augustus de bevrijding met een spektakelstuk in het Olympisch Stadion. 50.000 mensen komen erop af. Vanaf 2 augustus mag er weer vrij gereisd worden. Op dezelfde dag arriveert Prinses Juliana met haar drie dochters op vliegveld Teuge. Juliana was zelf al eerder in bevrijd Nederland, nu komt ze met haar kinderen definitief terug.

Burgemeesters
Op 6 september worden de vacante  burgemeestersposten in de kranten gepubliceerd, 114 stuks, waaronder die in Wijhe. Al het voedsel is nog op de bon, gelukkig wordt op 27 augustus het broodrantsoen verhoogd. Met man en macht wordt gewerkt om weer genoeg schoenen te kunnen fabriceren. Ook die zijn op de bon. En ook dat levert weer annonces op, om te ruilen voor een passend paar. Er worden clubs en verenigingen opgericht, men wil weer recreëren, voetballen, vissen, zingen. Nederland wordt weer opgebouwd!

Helder
Grote en kleine feiten, groot en klein leed, groot en klein geluk, dat is wat we in ‘De zomer van 1945’lezen. Daniëls brengt alles op een opgewekte toon waardoor het leed niet overheerst. Het geeft een helder beeld van de zomer van 75 jaar geleden, toen een verwarrende tijd met tegenstrijdige gevoelens. Blijdschap om het einde van de oorlog maar ook verdriet, leed en onzekerheid over wat de toekomst nog zou brengen.

Het boek ‘De zomer van 1945’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen.  Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of  ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en/of  https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

Lees ook

Het pleit is beslecht: OVC ’21 en OZC gaan fuseren

OMMEN – Vandaag op 23 februari 2021 heeft notaris Jan Willem van Bentum de definitieve …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.