Home / / Uit Hei en Dennen: Groei en bloei

Uit Hei en Dennen: Groei en bloei

We moesten er even op wachten, maar daar kwamen dan toch de hondsdagen. Waarom die eigenaardige naam? Het is een aanduiding voor de tijd tussen 20 juli en 20 augustus. Hondsdagen, rare naam voor extreme hitte. Ik heb het even gegoogeld. Die naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. Dan snap je alles, toch? Wat deed u deze warme dagen? Lekker een dagje Amsterdam? Of in onze eigen stadjes? Dus, Ommen, Dalfsen en omgeving. Nou, Ommen is de laatste weken (en NOG) niet stil geweest. Horden toeristen, vaak uit het westen, wandelden op hun dooie gemak door onze smalle winkelstraten. Hé Bep, su hebbu hiero ook een JUMBO. Ja, Ommen verbaast hen hogelijk. Houden ze zich aan de anderhalve meter afstand? Tuurlijk niet, corona weet niet eens waar Ommen ligt, die houdt zich bezig in grote drukke steden. Helemaal in het oosten hebben Cor en Ona toch geen schijn van kans. Ik mijd ons centrum, trouwens overal waar het druk is. Alleen onze boekhandel en bloemenzaak zijn mijn zwakke plek, want als we dan toch niets mogen is lezen toch wel een verrukkelijk alternatief. En onze tuin! Een wonder van kleur en schoonheid. Niet ieder plantje houdt zich aan de richtlijnen, dus is het een kwestie van te veel of te weinig water? De zon is onbarmhartig voor mijn fraaie bloemenpracht en zelfs de kundige Arend heeft niet kunnen voorkomen, dat in plaats van fraaie bloemen, er grijsgekleurde bladen parmantig hun nek uitsteken. Verzaken zij hun bloeiplicht? Dan treed ik hardvochtig op. ‘Wil je niet? Dan dreigt de groene bak en sterf je de insectendood.’

Ik zie onder andere bij facebook vriendin Riek Dijk (mag wel hè Riek) de schitterendste bloeiende veelkleurige exemplaren. Hoe zij dat doet? ‘Gewoon, niet te veel of te weinig zon en water’. Daar kan ik dus niets mee lieve Riek. Want waar baseer je de hoeveelheid op? O ja, je moet ook bemesten. Ik heb flessen vol staan, maar ik doe iets verkeerd met de hoeveelheden op liters water. Mijn guilty pleasure is het maken van boeketjes uit eigen tuin. Hun dankbaarheid is helaas matig, wat zijn ze snel snotterig of verdord.

O ja, ik heb het literaire werkje over Meghan en Harry gelezen. O, wat hebben zij geleden zeg, à raison van miljoenen ponden. William en Catharine zagen Meg niet zitten. De tabloidjournalisten liggen daar kennelijk bij alle royals onder hun hemelbedden.

Antoinette

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.