Home / / Muziek in het hart van Nieuwleusen

Muziek in het hart van Nieuwleusen

Grammofoonmuseum laat oog vallen op voormalig gemeentehuis

NIEUWLEUSEN – Naalden, wasrollen, vinyl en unieke platenspelers. Toonaangevende topstukken uit de ontwikkeling van de grammofoon zijn binnenkort te bewonderen in het hart van Nieuwleusen. Tenminste, als het aan Het Grammofoonmuseum ligt. Het museum heeft zijn oog laten vallen op Het Olde Gemientehuis. Enkele weken geleden ontvouwde de stichting haar verhuisplannen in een brief aan de gemeente Dalfsen.

Het Grammofoonmuseum zou je een verborgen parel in het Vechtdal kunnen noemen. Het museum beschikt over een collectie vol pronkstukken op het gebied van de opname en weergave van geluid. De verzameling is nu nog te bezichtigen in de tot museum verbouwde kelder onder het woonhuis van Jelle Bos. De vermaarde collectie is sinds 2005 ondergebracht bij een stichting die drijft op vrijwilligers. Het bestuur is al een tijdje op zoek naar een ander onderkomen. De stichting heeft een plan ingediend voor de herontwikkeling van het pand dat tussen 1831 en 2001 dienst deed als gemeentehuis van Nieuwleusen.

Verrijking

“We hopen het culturele leven in Nieuwleusen te verrijken en in Het Olde Gemientehuis zien we volop kansen”, zegt bestuurslid Gerard Oortwijn. “Het ligt op een aantrekkelijke plek aan een plein met horeca en museum Het Palthehof.” Het museum heeft de ambitie om jaarlijks drie- tot vierduizend extra bezoekers naar het plein te trekken. Dat hoopt het museum te doen met de permanente collectie maar ook met miniconcerten, beurzen, thematische bijeenkomsten en tijdelijke tentoonstellingen. Oortwijn: “Die ambitie is realistisch. Bij Jelle trekt het museum nu al honderden bezoekers per jaar zonder dat we reclame maken. Op een prominente locatie moet dat zeker lukken. Bovendien zit Vechtdal al jaren in de lift. Het bruist hier en daaraan dragen we bij met een topmuseum over een populair onderwerp.”

Het Grammofoonmuseum heeft de gemeente gevraagd om het pand te gunnen aan de stichting. Het museum hoopt begin 2021 te beginnen aan een stapsgewijze verbouwing. Het verbouwingsplan voorziet in een spoedige opening. “We willen het gebouw geleidelijk steeds verder verfraaien”, stelt Oortwijn. De woordvoerder kan nog niet kan vertellen òf en wanneer de deuren precies opengaan. “We hopen al in het volgende toeristische seizoen bezoekers te verwelkomen, maar dat is afhankelijk van zo veel kritische factoren. Aan onze inzet zal het in elk geval niet liggen.”

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.