Home / / Lampie

Lampie

Dalfsen? Ik wil er nog niet dood gevonden worden! Hardenberg? Ik wil er de klompen nog niet hebben staan. Hóóó…, niet negatief bedoelt. Het staat er wat ongelukkig, maar voorlopig wil ik nergens dood gevonden worden en heb helemaal geen klompen. Wel vier paar laarzen. Overdreven? Och, valt mee. Als buitensporter, waar ik het hengelen onder schaar, heb je te maken met seizoensinvloeden. Lompe thermolaarzen voor de winter en lichtgewicht stappertjes voor de zomer. Lampie heeft zijn voetjes lief. Zomer- en winterlaarzen dus. Dat maakt twee paar. Dus hoezo vier? Dat komt zo: kan me er niet toe zetten versleten laarzen weg te gooien. Vandaar. De niet meer zo nieuwe laarzen zijn voor nood. Als de eerste keus lek of kwijtraakt. Lek oké, maar kwijtraken? Wie raakt nou zijn laarzen kwijt? Nou ja…, dat is misschien wel zo, maar ik wil niet de eerste zijn. Ik hecht aan mijn spulletjes. Afscheid nemen is niet mijn sterkste punt. Overigens, de overeenkomst tussen zomer- en winterlaarzen is dat beide types leiden tot zweetvoeten en na het uitrekken een onwelriekend geurspoor achterlaten. Of de laarzen dagenlang in de gierput hebben gedreven.
Onlangs wilde mijn vrouw boodschappen doen. Even later zag ik niet ons Twingootje de straat uit kachelen, maar mijn echtgenote retour voordeur benen. Met duim en wijsvinger van de linkerhand hield ze haar neus dicht, met die van haar rechter mijn laarzen zo ver mogelijk van haar af. “Ik dacht dat er een kadaver lag weg te rotten in de auto. Ik zei nog zo: niet in huis en niet in de auto, die stinkdingen. “Waar moet ik ze dan neerpleuren? In de tuin soms?” “Ik sluit klachten van de buren niet uit. Om mijn part in Dalfsen of Hardenberg!” Vandaar het begin. Met Dalfsen en Hardenberg. Ik snap ook wel dat de vislaarzen van Lampie geen Vechtdalattractie vormen. Daar trek je geen volle zalen mee. Dat doet wel de bosrijke omgeving en de mysterieuze Vecht. Website Zoover houdt sinds 2005 bij welke vakantiebestemmingen publiekelijk in de smaak vallen. De Waddeneilanden leggen beslag op de ereplaatsen, gevolgd door de Zeeuwse kustplaatsen Zoutelande en Renesse. Hardenberg en Ommen staan net als vorig jaar in de top tien.
Dalfsen ontbreekt. Een ernstige vergissing. Idyllisch stadje. Met rustieke campings, zoals Sterrenbosch en Het Tolhuis. Lommerrijke buurtschappen, waaronder Emmen en Hessum. Of het noordelijker gelegen dorp Nieuwleusen, met zijn molens. Oké windmolens, maar dat levert geen minpunten op toch? Vanuit toeristisch oogpunt bekeken doet het kille, sombere bedrijvenpark afbreuk, maar het zorgt voor werkgelegenheid en bewijst dat Nieuwleusenaren een nijver volkje zijn. Innemend ook. Compenserend groen is wel degelijk aanwezig. Het Palthebos. Achter horecagelegenheid ’t Witte Peerd. Op en nabij de zitbankjes van dit historierijke wandellaantje zijn volgens mijn kameraad Tonnie, aldaar geboren en getogen, meer gemaakt dan doodgeslagen. Als bevlogen ambassadeur van het lintdorp is ie zowel geschied- als roddelkundig behoorlijk onderlegd. Het lijkt me dientengevolge slechts een kwestie van tijd voordat Dalfsen als derde Vechtdalparel de top tien van Zoover binnen komt denderen…

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.