Home / / Groeten uit…. Italië (deel 2)
.

Groeten uit…. Italië (deel 2)

OMMEN/ABRUZZO – In de Dalfser Courant en het Ommer Nieuws van 27 november 2019, vertelden Jan en Willeke Luinge hun ervaringen in de rubriek: Groeten uit…… Italië. Ze vertrokken vijftien jaar geleden vanuit Ommen om een nieuw avontuur in Abruzzo aan te gaan. Tussen de olijfbomen zijn zij een boerencamping gestart. Ondanks alle coronamaatregelen genieten ze nog steeds enorm van het leven in Italië.

Willeke: “Een paar weken geleden kreeg ik van de redactie de vraag of ik over onze ‘corona-ervaringen’ van de laatste paar maanden in Italië zou willen schrijven. De gasten op onze minicamping in Abruzzo zijn even nergens te bekennen, dus ik heb de tijd om te schrijven…

Zwaar getroffen

Begin maart 2020 was Italië harder getroffen door de uitbraak van het covid-19 virus, dan welk ander land in de Europese Unie ook. Elf gemeenten in Noord-Italië zijn aangewezen als epicentra; zij werden onder quarantaine geplaatst. In onze gemeente zijn 123 besmettingen gemeld en daar zijn helaas tien mensen van overleden. Tijdens de lockdown waren mondkapjes overal verplicht en in de supermarkten ook handschoenen. Alleen de supermarken en apotheken waren geopend. We mochten slechts één keer per week boodschappen doen en dan alleen in de eigen gemeente met een getekend formulier, waarin het doel van je reis beschreven was. Verder mocht je in je eentje tot maximaal 400 meter van huis bevinden.

Wij hebben een mooi uitgestrekt terrein van tien hectare en het weer was prachtig, dus we zijn gaan klussen. De bouwmarken waren lange tijd gesloten en oud materiaal dat nog her en der lag, is opgeknapt en heeft een ‘tweede leven’ gekregen. Omdat we niet gewend zijn om continue samen op één plek te zitten, heeft Jan op een gegeven moment bij de beek onderaan ons terrein een kamp opgezet. Door al zijn boswerkzaamheden ligt onze ‘slowcamp’ er verrassend goed bij met natuurlijke wasrekken, boomstronken als zitjes en her en der de mogelijkheid om een kampvuur te maken. Na een week offline, koken boven het kampvuur en slapen in een tent had Jan het gevoel dat hij er weken tussenuit was geweest…

Internationaler dan ooit

Vanaf begin juni mocht er weer vrij binnen de regio gereisd worden en vanaf half juni heeft Italië zijn grenzen weer open gesteld. Wij hadden alle mogelijke maatregelingen getroffen en konden niet wachten om weer gasten te verwelkomen, maar dat gebeurde nog niet. Op het moment dat premier Rutte begin juni de persconferentie gaf met de mededeling dat vanaf half juni vanuit Nederland weer buiten de grenzen gereisd mocht worden, dachten wij dat de gasten wel weer zouden komen. Maar ook werd duidelijk dat bij een tweede golf niet gerepatrieerd zou worden; dat is vast de reden dat de meeste Nederlanders dit jaar liever dicht bij huis blijven.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en de telefoon rinkelt continue, de mailtjes stromen binnen en kampeerders komen weer gezellig onverwachts naar onze camping. Veel Italianen besluiten in eigen land te blijven en weten onze camping en blokhutjes nu te vinden. Het vakantiehuis met privé-zwembad die we verhuren is ook goed bezet. Totaal niet meer verwacht, maar wat zijn wij blij dat het seizoen toch nog op gang is gekomen. Onze terrassencamping in de olijfboomgaard is op dit moment internationaler dan ooit. Met Fransen, Belgen, Duitsers, Nederlandse en veel Italiaanse gasten is dit de mix waar wij helemaal blij van worden.”

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.