Home / / Dirk-Siert Schoonman geïnstalleerd als dijkgraaf van WDODelta

Dirk-Siert Schoonman geïnstalleerd als dijkgraaf van WDODelta

REGIO – Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, heeft dinsdag 25 augustus Dirk-Siert Schoonman (52) geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Dat gebeurde tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur; vanwege de corona-maatregelen in Theater De Spiegel in Zwolle. Schoonman is door de Koning benoemd voor een periode van zes jaar. Hij volgt daarmee de in augustus vorig jaar overleden Herman Dijk op. In de afgelopen periode heeft Piet Zoon de functie van dijkgraaf waargenomen.

Na de beëdiging droeg waarnemend dijkgraaf Zoon de voorzittershamer officieel over aan Schoonman. “De rol van dijkgraaf is een rol waar ik erg naar uit zie”, vertelt hij. “Van ondernemer en belangenbehartiger naar dijkgraaf is een evolutie van eigenbelang naar sectoraal belang naar algeheel belang. Ik wil graag verbinden tussen alle belangen die er zijn en waarvoor het waterschap juist in deze tijd een belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke functie heeft.”

De nieuwe dijkgraaf was tot voor kort heemraad bij Waterschap Vallei en Veluwe en heeft zitting in het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen met energie, waterkwantiteit en watersysteem in zijn portefeuille. Lange tijd is hij melkveehouder geweest en was hij actief als bestuurder bij land- en tuinbouworganisaties. Schoonman: “Sinds 2015 ben ik bestuurlijk verbonden aan de waterwereld. Fantastisch hoe waterschappen steeds zichtbaarder zijn geworden door de grote opgaven, zoals aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering. Een opgave waar ook het werkgebied van WDODelta voor staat. Ik ga graag bij dit waterschap als dijkgraaf aan de slag. Een prachtig gebied met heel veel water, van droog tot nat en van hoog tot laag.”

De dijkgraaf is de voorzitter van het algemeen bestuur en van het dagelijks bestuur. WDODelta is het op één na grootste waterschap met een uniek werkgebied in de provincies Drenthe en Overijssel. Het strekt zich uit van Assen tot en met Deventer; van hoge zandgronden tot lage rivierdalen. Het werkgebied is 255.000 hectare groot met circa 620.000 inwoners verdeeld over 22 gemeenten. Er zijn 7100 kilometer watergangen, 1000 kilometer dijken en kades, 16 rioolzuiveringen, 1960 stuwen en 340 gemalen.

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.