Home / / Canon van de Ommer: Geslacht Mulert (4)

Canon van de Ommer: Geslacht Mulert (4)

Dit is de vierde aflevering van een nieuwe reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie in combinatie met een stamboomwaaier van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (online archief platform) ‘OudOmmen.nl’ en worden via het Ommer Nieuws aangekondigd.

In deze aflevering staat het geslacht Mulert centraal. In het jaar (1492) dat Columbus Amerika ontdekte was het, de met Jonkvrouw Niesse van Ruyterborg gehuwde nazaat, die voor een eerste vaste oeververbinding in Ommen zorgde. De nakomelingen van Hessel Mulert hebben op verschillende kastelen en havezaten in de omgeving gewoond, zoals de Cranenburg en de Leemcule bij Dalfsen. De familie Mulert evolueerde overigens in de loop van de tijd van roofridder tot notaris en kantonrechter. Het geslacht Mulert wordt nog steeds in herinnering gehouden met de naamgeving van de brug over de Vecht bij Ommen: Hessel Mulertbrug.

Meer over het geslacht Mulert, bijvoorbeeld hoe notaris Frederik Willem Nicolaas baron Mulert vanuit Huize Olde Vechte rechtstreeks over ‘t ‘Mulertsdiekie’ naar de molen aan Den Oordt kon wandelen, of waarom Frederik Eliza baron Mulert zijn huis aan de Zeesserweg de naam ‘Piet Hein’ heeft gegeven, is te lezen in de vierde aflevering van de “Canon van de Ommer” op de website OudOmmen.nl.

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.