Home / / Zoekplaatje van de week

Zoekplaatje van de week

Een rij mensen achter een berg stenen met als bijschrift van Herman Wigbels: ‘Ommen 1959, 1e steen, bejaardenhuis’.
Een zoektocht in het archief van Jan Lucas maakt duidelijk dat het gaat om het leggen van de eerste steen voor een complex van 40 bejaardenwoningen op de Lodderholt. Deze symbolische handeling werd verricht op zaterdagmiddag 11 april 1959 door het oudste bestuurslid van de Woningbouwvereniging Ommen, de heer D. Oppedijk. Ter herinnering aan de eerste steenlegging werd in café Weertman door aannemer Trebbe het speciaal vervaardigde speciebakje met troffel aangeboden aan de heer Oppedijk. Burgemeester C.P. van Reeuwijk was erbij en sprak zijn genoegen uit dat dit een streekcentrum ging worden en dat de bejaarden “wier aantal gelukkig nog steeds toeneemt hier uitstekend gehuisvest zullen kunnen worden”. Verder prees hij het werk van aannemer Trebbe en architect Meijerink en wenste hen geluk en voorspoed bij de bouw. Op 28 juli 1960 heeft de Prot. Chr. Stichting voor Bejaardenzorg mej. J.C.E. Verbeek Wolthuijs benoemd tot directrice van het in aanbouw zijnde bejaardencentrum. Achteraf gezien van korte duur want op maandag 19 maart 1962 staat er met grote koppen in de krant ‘Directrice ‘Oldehaghe’ Ommen mikpunt van lastercomplot’ en ‘Ontslag aangevraagd; vertrek per 1 juli’. Op woensdag 12 oktober 1960 kwam het bejaardencentrum ‘onder de kop’. Op 22 april 1961 was de helft van het aantal plaatsen besproken en de officiële opening gepland voor begin juni 1961.
Terug naar de rij mensen op de foto: in verband met de beschikbare ruimte hebben we de rij mensen in drieën geknipt en onder elkaar gezet, zie inzet onderaan. Wie helpt ons aan één of meer namen van de genodigden, achter de berg stenen?

Herman Wigbels was van 1950 tot 1983 fotojournalist in de regio Salland. Hij legde alle aspecten van het leven in dorpen en op het platte land vast ter illustratie van artikelen in regionale bladen. Van verschillende foto’s willen we graag weten waar deze zijn gemaakt en/of wie er op staan. Dit is zoekplaatje nummer 67 uit deze tweewekelijkse reeks. Het fotoarchief van Herman Wigbels is toegankelijk via de website www.HermanWigbels.nl en www.OudOmmen.nl/beeldbank. De zoekplaatjes zijn eenvoudig terug te vinden via de linker zijbalk op de website OudOmmen.nl.

Met dank aan Wim Kamphuis, Rineke van Elburg en Herman van Beesten voor de afbeeldingen van voorwerpen en informatie over zoekplaatje haw_59439 (week 28, pottenbakker Meindert Zaalberg uit Ommen). Van Wim kregen we foto’s van een potje en Rineke mailde ons foto’s van een vaas en een schaaltje. Van Herman ontvingen we een foto van een schilderij van Meindert, geschilderd (als opdracht van een schildersclub) door Henk Falkenburg in 1984. Verder veel informatie van Herman van Beesten: “Hij maakte naast potten, schalen en vazen o.a. ook serviezen en kunstwerken voor aan de muur, zoals bijvoorbeeld het kunstwerk aan de gevel van de melkfabriek in Ommen. Bij meerdere kunstwerken was Herman betrokken bij de bevestiging (met snelcement) aan de muur, zoals het groot afgebeelde Gemeentewapen in het Gemeentehuis van Ommen, gemaakt van tegels (toevallig afgebeeld naast het zoekplaatje in het Ommer Nieuws van 8 juli 2020) en het tegelwerk voor een kompas bij de school ‘Het Kompas’ in Ommen.” Verder heeft Meindert Zaalberg midden jaren 70 een expositie van eigen werk gehouden in kasteel Eerde.

Reacties op het zoekplaatje van deze week graag, met vermelding van archiefnummer dsc_01031, verzenden naar zoekplaatje@OudOmmen.nl, of deponeren in de brievenbus v/d stichting OudOmmen.nl (of versturen naar): Rembrandtstraat 33 (7731SE) in Ommen.

Het zoekplaatje wordt mede mogelijk gemaakt door: Tomaro Tape, levert professionele materialen voor het afplakken van diverse ondergronden en verpakkingen.

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.