Home / / Uit Hei en Dennen: Verdriet

Uit Hei en Dennen: Verdriet

Soms komen er mailtjes die voor een grote verrassing zorgen. Zoals vandaag de mail van de moeder van een vriendinnetje van mijn jongste dochter. Of ik kon bemiddelen in een conflict tussen haar dochter en kleindochter. Ik volg dit vriendinnetje (44 jaar) sinds ze acht jaar geleden uit Egypte vluchtte voor haar islamitische echtgenoot, met medenemen van hun vier dochtertjes van respectievelijk 6, een tweeling van 3 en de jongste van 1 jaar. De oudste is nu 14 en pubert zich een slag in de rondte om mama dwars te zitten. En hoe kan dat effectiever dan contact op te nemen met haar vader, die sinds kort in België woont.

Van lieve oudste dochter naar een narrige boze tiener. Mijn begrip gaat naar zowel moeder als dochter. Moeder heeft sinds een paar jaar een nieuwe Nederlandse liefde. Dat was allemaal nog te billijken… Tot ze met haar dochters bij nieuwe liefde introk. De rol van mama’s vertrouwelinge werd nu ingenomen door de nieuwe man. Zij mocht weer ‘kind’ zijn, net als de andere drie. Vond ze dat fijn, eindelijk zorgeloos door het leven fietsen? Helemaal niet, vanaf vertrouwelinge naar gewoon dochter viel haar niet mee.

Dus werd ze boosaardig, opstandig, vol verwijten en genadeloos. Want hoe kon ze mama terugpakken? Juist, door met de vijand te heulen, haar eigen vader. De vader die zijn dochters wilde laten besnijden, die hen voorzag van lange rokken en een gesluierd gezicht. Die alvast een moslim neef voor hen had uitgezocht. Zij liet een brief komen van haar vader, die “voor zijn dood” nog één keer zijn dochter en kleinkinderen wilde zien. Met een ijzeren moed en tactvolle leugens bezwoer ze haar toenmalige echtgenoot, dat ze zeker terug zou komen. Een eed op de koran gaf de doorslag.

Nee, ze kwam natuurlijk niet terug, verdween onder de radar en zorgde voor Nederlandse paspoorten. Politie en justitie beschermden het gezin, dat in Noord-Holland werd ondergebracht. De meisjes leerden Nederlands en gingen naar school en kleuterschool. Zij verhuisden een aantal keren, want diverse “neven” van inmiddels ex-echtgenoot verkenden iedere mogelijkheid haar te vinden.

Dochters gedrag maakt mama radeloos. Dochter snijdt zich, loopt weg, ruziet en dreigt. Geen land mee te bezeilen. Wat nu te doen? “Maak je klein, zie haar verdriet en pijn, toon begrip en laat haar meedenken in besluitvormingen.” Hoe ik denk dit te weten?” Mijn ervaring met eigen dochters…

Antoinette

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.