Home / / Uit Hei en Dennen: Maatje

Uit Hei en Dennen: Maatje

Vanochtend reed ik naar mijn ‘maatje’ om met hem een autoritje te maken en aansluitend koffie met gebak te smikkelen. Wij zaten al in de auto, toen een van de geweldige ‘vriendinnen’ van maatje ons tegenhield. Er zou doktersbezoek komen, want maatje had veel last van pijn aan z’n knieën en voeten. Daar ging ons tochtje, want huisartsen kunnen niet het tijdstip noemen waarop ze bij je kunnen komen. Zo’n arts heeft meer te doen hè, zeker in vakantietijden. Een van de twee dames, die iedere dag voor 89-jarig maatje zorgt, bleef bij ons tot de arts zou komen. Zij weet precies wat er, medisch gezien, met senior aan de hand is. Terwijl ze maatje vertroetelde en bemoederde, ruimde ze ook nog het e.e.a. in zijn huis op. Wat een geweldige lieverd met het hart op de juiste plaats. Zij verzorgde tussendoor nog even zijn haren, schonk koffie in en nam de kamerplanten onder haar hoede. Het zag er zo vertrouwd en liefdevol uit. Samen met haar zusje neemt ze belangeloos de volledige zorg voor de buurman op zich. Ik zag de vertrouwdheid tussen de twee. Ze laat meneer in zijn waarde door hartelijk en liefdevol met hem om te gaan. Haar zusje, die naast senior, woont omringt hem ook met de nodige zorg. Hoe is het mogelijk hè, in deze soms ‘kille’ tijden toch die barmhartige liefdevolle aandacht voor senior. Deze twee dames verdienen een vetleren medaille of op z’n minst een lintje van de burgemeester.

Tijdens het koffiedrinken bleef de dame actief, met soms wat liefdevolle aansporingen om senior te activeren tot eten, drinken en zich goed te wassen. Het had veel weg van een grootvader met z’n kleindochter. Senior heeft grote plannen om samen met mij allerlei wensen in vervulling te zien gaan. Even naar Brabant om daar iets te regelen, de wens om met verloofde en mij naar een snikheet werelddeel te varen met daaraan verbonden een reisje naar New York, alsof dat toch in die richting is. Hij wil met een aantal vrienden naar de Chinees om daar op zijn kosten ‘rijst te tafelen’ en ziet ook met pijn in z’n hart dat de aspergetijd voorbij is, want ook dat wilde hij met ons ondernemen. Daar kwam dan toch een vervangende huisarts van Ommen. Senior werd in z’n slaapkamer zorgvuldig bekeken. Er worden medicijnen gebracht. Hoera. En volgende week ondernemen we ons tochtje!

Antoinette

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.