Home / / Ommer Bissingh ooit één van de drukst bezochte jaarmarkten in Overijssel

Ommer Bissingh ooit één van de drukst bezochte jaarmarkten in Overijssel

OMMEN – Al eeuwenlang vindt op de tweede dinsdag van juli de Ommer Bissingh plaats. Een jaarmarkt die vermoedelijk zo oud is als de stad Ommen zelf – en mogelijk zelfs ouder. In de 19de eeuw was de drie dagen durende Ommer Bissingh één van de drukst bezochte jaarmarkten in Overijssel. Op maandag was er de linnenmarkt, op dinsdag de jaarmarkt en op woensdag de veemarkt.

Tekst/Foto: Harry Woertink

Een oud Bissinghgebruik is het luiden van de Bissinghbel: dit was een klein koperen klokje dat aan de vooravond van de Ommer Bissingh geluid werd. De Bissingh kwam op zondagavond na kerktijd al op gang, wanneer kooplui de herbergen in grote getale bezochten. De volgende ochtend luidde het klokje vanuit het gemeentehuis om 11.00 de Ommer Bissingh in.

Vanwege de grote toeloop van kooplieden werd de Bissinghbel geluid als teken dat de standplaatsen op de jaarmarkt bij verloting, werden toegewezen. Het luiden van de Bissinghbel is steeds gebleven, echter er zijn een aantal gebruiken rondom de jaarmarkt verdwenen. Dat waren het verplichte schoorsteenvegen en het wieden van de straten en stoepen. De Ommenaren waren verplicht hun schoorstenen te vegen, eer de Ommer Bissingh begon. Dit was een maatregel ten behoeve van de brandveiligheid. Deze verplichting werd door de gemeente gecontroleerd en eventuele gebreken aan de schoorsteen werden opgespoord. Verder was iedereen in de stad verplicht de stoep en de straat voor de woning van gras en onkruid te ontdoen, voorafgaand aan de Bissingh.

Razend druk

Zomaar een dag op de Ommer Bissingh in vroegere jaren: ’s morgens is het al razend druk. Behalve over de weg, meerden een veelvoud aan zompen aan over de Vecht. Uit de buurtschappen zijn boeren met hun wagen gekomen met enkele biggen die ze van de hand willen doen op de veemarkt. Boeren van stand arriveren met hun sjees. Er wordt van alles te koop aangeboden: landbouwgereedschappen, linnen, lapjes, vee, vaatwerk, aardewerk, goud en zilverwerk. Linnen en vee zijn de belangrijkste handelswaar.

Op het Kerkplein zijn de lappen en stoffen te vinden. Vrouwen graaien gretig in de hoop er een rok, een tafelkleedje of een paar slopen van te kunnen maken. Op het Marktplein is het boerengerief uitgestald. Daar zijn de mannen te vinden. Een straatzanger, die te midden van het gewoel een strategisch plekje heeft gezocht, heeft weinig aftrek met zijn liedjes. Hij verkoopt de teksten van zijn liedjes voor een stuiver, maar het publiek zingt niet mee. Voor café Steen op de veemarkt staat de oude, vertrouwde boeienkoning.

‘Hossen door Ommen’

Als de Bissingh rond het middaguur ten einde loopt, zitten de cafés aan de markten en pleinen overvol. De Ommer Bissingh is een ontmoetingsplek voor de mensen die elkaar niet zo vaak spreken. En dan is er ook nog de ‘Jennechiesmarkt’ voor jongens en meisjes, die hier hun geliefde kunnen vinden. Op straat haken meisjes bij elkaar in en slieren in brede rijen door de Kruisstraat en de Brugstraat: ze lachen en slaken gilletjes. ‘Hossen door Ommen’ heet dit fenomeen, een oud gebruik. Het wordt gezien als een soort huwelijksmarkt. Zoals ook hier komt aan al het goede een eind.

Om twee uur in de middag worden de eerste paarden gestald bij Hotel Het Zwarte Paard. De vrouwen klimmen in de sjezen, de jongens en meiden op de fiets. Degenen die van ver komen, uit Rouveen, IJhorst en Staphorst moeten naar huis om de koeien te melken. Een enkeling heeft te diep in het glaasje gekeken en slaapt zijn roes uit op het politiebureau.

De Ommer Bissingh voorzag de stad Ommen en het omliggende platteland van goederen en diensten. De jaarmarkten in Ommen zijn sinds mensenheugenis belangrijke bronnen van inkomsten geweest. In de 19e eeuw was het aantal bezoekers van heinde en verre zo groot, dat bijna iedere ingezetene tijdens de Bissingh gasten in huis had. De Ommer Bissingh wordt al eeuwenlang voortgezet. Alleen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) was er geen jaarmarkt. En ook in 2020 vindt er wegens de coronamaatregelen geen Ommer Bissingh jaarmarkt plaats.

Ommer Bissingh omstreeks 1937

 

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.