Home / / Ommen gaat Samen Fitter Verder!

Ommen gaat Samen Fitter Verder!

OMMEN – In oktober 2019 is er een intentieverklaring getekend door Tennisclub Ommen, Sportrijk/Crossfit Ommen, VV Mariënberg en de gemeente Ommen. Daarmee is het startsein gegeven voor een sport- en preventieakkoord. Inmiddels hebben ook Sportcentrum Emsland, Dansstudio85, De golfclub Hoogegraven, Yoga Ommen, een diëtiste, basisscholen, de fysiotherapiepraktijk, de GGD en nog veel meer organisaties zich aangesloten. Met elkaar zorgen zij voor een extra impuls om sport, bewegen en gezondheid te stimuleren.

“Dit akkoord haakt aan bij het landelijk nationaal sportakkoord en het landelijk preventieakkoord. En in Ommen kiezen we ervoor om deze twee te combineren”, legt wethouder Ko Scheele uit. “Ons doel hiermee is om een fitter Ommen te krijgen.” Beleidsadviseur Natascha Visser van de gemeente Ommen laat weten dat de GGD om de vier jaar de beschikbare resultaten van zowel volwassenen als van de jeugd zal onderzoeken en evalueren. Er is al een aantal praktische uitvoeringen gerealiseerd zoals de gezonde sportkantine en de gezonde schoolkantine. “Het gaat erom dat er goede alternatieven worden aangeboden in plaats van alleen de vette hap. Gelukkig is 0.0 steeds meer drinkbaar, zodat we ook alcoholgebruik kunnen terugdringen”, motiveert Scheele. In dit proces worden ook de supermarkten betrokken zodat kinderen in hun vrije uurtjes niet voor energydrankjes kiezen maar voor een verstandiger aanbod.

Iedereen telt mee

“Waar we ook op inzetten is dat mensen met een beperking ook moeten kunnen sporten”, legt Ko Scheele uit. Naast het werken naar een betere gezondheid is ook preventie van mogelijke lichamelijke ongemakken één van de doelstellingen. Er worden ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd om zo ook eenzaamheid te kunnen verdrijven, want ook daar hebben we in Ommen mee te maken.” Een goed initiatief hiervan is het ‘Wandelvoetbal’. Hierbij wordt niet gerend zodat ook ouderen weer mee kunnen doen. “We hebben in dit akkoord ook de medewerking vanuit de medische sector die ondersteuning biedt”, aldus Scheele.

Vraag en aanbod

“Er wordt eerst geïnventariseerd wat er al is, waarna we vraag en aanbod bij elkaar proberen te brengen”, vult Natascha Visser aan. Er zijn vanuit de inwoners van Ommen ook ideeën, zoals een outdoor sportvoorziening, aangevoerd. Een buitensporttuin die voor jong en oud toegankelijk is met basistoestellen zoals de gelijke brug, het enterrek, de rekstok, opdrukstangen en buikspierbankjes. Een sportieve ontmoetingsplek voor iedereen. Aan de allerkleinsten wordt overigens ook gedacht in dit sport- en preventieakkoord.

Sportplatform

“Er komt een sportplatform waar sportverenigingen elkaar opzoeken zodat de diverse organisaties op de hoogte zijn van elkaars activiteiten”, vertelt Scheele. In dit sportplatform kunnen de organisaties elkaar ondersteunen en kan de kennis gedeeld worden. Het is nog steeds mogelijk om ideeën en formats in te dienen. De gemeente heeft hiervoor een speciaal formulier dat op te vragen is. Wethouder Ko Scheele is verheugd: “Ik bedank iedereen die alvast in beweging kwam en zich heeft ingezet voor dit akkoord.. Nu gaan we er in een brede samenstelling voor zorgen dat de rest van Ommen volgt. Want alleen dan komen we Samen Fitter Verder!”, aldus de wethouder. Eind augustus vindt er een feestelijke aftrap plaats voor de start van de verschillende projecten.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.