Home / / Lampie: Tropische dagen

Lampie: Tropische dagen

Potverdorie. Nog niet eens in de relaxstand. De handen waren onderweg richting nek. Shitzooi! Mailtje verstuurd naar een collega en ping, per omgaande een reactie. Niet de gewenste respons dat hij de prangende kwestie uitpluist, maar de melding dat ie vakantie viert tot begin augustus. Verrek, is ook zo. Had ie verteld. Met de nodige komedie. ‘Hij was zóóó aan vakantie toe.’ Nou ja. Zal wel. Misschien is zijn leven niet zo leuk zonder. Vakantienoodzaak is me vreemd. Althans op reis gaan. Vrij zijn, geen gedram en gezanik, volstaat voor mij. Ik hoef niet zo nodig van huis. Eventjes was ie in paniek. Door corona. Of ie wel weg mocht. In eigen land blijven? Een spookbeeld! Kreta was de bestemming. Of was het Cyprus? Heb ‘m nooit gehoord over dat het daar zo leuk was, alleen zo goedkoop. Aanbieding zus, aanbieding zo, anderen hadden zo veel meer betaald als hem. Gniffel, gniffel. Lekker belangrijk… Had al niet eens zin meer om te vragen of ie ook schik had daaro.
Nou ja, maakt niet uit. Niks voor mij. Die duivels hete stranden vol scherpe stenen. Oppassen dat je je poten er niet aan openhaalt. Als een kangoeroe huppelend over het brandende zand. Heb geen talent voor zonnebaden. Dat bakken in die smerige, onbarmhartig stralende koperen ploert, omringd door strandmonsters in onverhulde vorm, barstend uit broekjes en rokjes. Ach nee, dat is overdreven. Er lopen ook jongelui, in de kracht van hun leven. Een sportschooljongen smeert zijn liefje in van voorhoofd tot teen. Nu nog wel. Over 25 jaar misschien alleen de voeten, in de hoop dat ze uitglijdt over de badkamervloer. Ach ja, dat komt zo, las vanochtend dat een op de drie huwelijken eindigt in echtscheiding. Dat spookt dan door mijn hoofd. Ter zake. ’s avonds te veel drinken en je de andere ochtend beroerd voelen. Misselijk zijn en niet eens in je eigen bed liggen. Klopt, je hoeft niet per se het strand op. Je kunt naar een museum. Of een kerk. Of de markt.
Maar dat doe ik in Ommen ook niet, dus waarom wel in de vakantie? Lezen? De ervaring leert dat na twee bladzijden de letters gaan dansen en ik even later met de doppen dicht en de kin op de borst lig te ronken. Met een beetje pech druipt er een sliert speeksel uit mijn mond en maakt mijn vrouw een foto. Gênant. Nou, Lampie lekker positief bezig… Excuus! Dat hete weer. Ik kan er slecht tegen. Ga graag met vriend Erwin naar de voetbal, maar bij aanvang van de wedstrijd scheiden onze wegen. Hij in de zon; ik in de schaduw. Beiden doen we geen concessies. En dat terwijl bij mij voor de helft Indisch bloed door de aderen vloeit en zijn wortels liggen in de buurtschappen Archem en Giethmen. Blij dat mijn moeder naar Holland kwam en mijn pa niet naar Djokja. Dat zweterige weer, pfff…. Barst, alweer door mijn deodorant geknald. Bah. Die tropische dagen krijg je van mij cadeau!

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.