Home / / Lampie: Nieuwe hobby

Lampie: Nieuwe hobby

Mijn eigen bescheidenheid weerhoudt me ervan mezelf een autoriteit op hengelsportgebied te noemen, maar zo word ik door deze en gene wel gezien! Getuige de telefonische oproep welke me onlangs ten deel viel. Age Koster. Voormalig oefenmeester in dienst van zowel OZC als OVC ’21 en niet vergeten…, sportclub Lemele. Later de man die in het zwart voetbalwedstrijden in goede banen leidde. Hij is de persoon die de voetbalbolwerken OZC en OVC ’21 tot een geheel moet zien te smeden. Fusieleider? Mediator? Onderhandelaar? Denktank? Het is allemaal van toepassing.

Voorwaar geen gemakkelijke klus. Maar als ik één iemand in staat zie hobbels te vereffenen en plooien glad te strijken is het Age. Een betrouwbare, wijze en integere gast. Alom geliefd, gewaardeerd en gerespecteerd. Bij hem geef ik zonder enige aarzeling mijn portemonnee in bewaring. Dat durf ik ook wel bij andere personen, maar dan haal ik eerst het geld eruit.

Ik rekende op een vraag welke betrekking had op voetbal. Ons beider passie. Maar nee. Age vertelde aan de vooravond te staan van zijn pensioen. En wat had hij van zijn Geke gekregen? Een nieuw arbitershansopje? Nee. Een vergulde fluit? Ook niet. Hardloopschoenen misschien? Jaja, vast, niet alleen om de conditie op peil te houden, maar ook handig als de fusie onverhoopt uitmondt in chaos en frustratie. Age moet ongetwijfeld vreemd hebben opgekeken na het uitpakken van zijn presentje. Opgetrokken wenkbrauwen en een vragende blik. Een hengel…, wat moet ik met een hengel? Ja hè, hè, je fiets schoonmaken, nou goed. Vissen natuurlijk.

Maar Age heeft net zoveel verstand van vissen als een koe van warm eten. Wel is het een pientere kerel. Ongetwijfeld dacht hij: oké, een vishengel…, wie ga ik bellen? Wie heeft verstand van vissen? Je kunt Rinus Klein bellen van De Beste Stek, of Henk Zijsveld, jarenlang bestuurslid van De Rietvoorn annex onbezoldigd en onbevooroordeeld juryvoorzitter bij hengelsportwedstrijden van diezelfde visvereniging. Maar nee, Age belde voor betrouwbare en ter zake kundige informatie naar Lampie.

Of Age een blijvertje wordt in de hengelsport? Afwachten. Heb er vertrouwen in. Het is een geduldige vent. Anders ga je niet voor een veredelde grijpstuiver in weer en wind met motorisch beperkte boerenknuppels aan de slag om hen de fijne kneepjes van de edele voetbalsport bij te brengen. Dat vereist geduld en tact. Age zat boordevol vragen. Hoe het zit met een vergunning onder andere en ik bij elke vraag maar denken o jee, wat als een met spikes getooide baars die zich overenthousiast in een pier verslikt of een slijmerige paling zich via de lijn omhoog kronkelt of een naar lucht happende brasem met trieste, verwijtende blik zijn belager aanloert. Voor ervaren hengelaars een abc’tje, maar voor een beginneling hogere viskunde.

Hoe komt Geke op het idee? Was ik een negatieve, cynische denker, dan was mijn eerste gedachte, die wil natuurlijk niet dat hij haar straks continu voor de voeten loopt. Hup, naar buiten, ga maar een uurtje of wat hengelen. Maar zo denk ik dus niet…

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.