Home / / Lampie: Blauwe wolk

Lampie: Blauwe wolk

Hoogzomer. Druk aan de Vecht. Er zijn jochies aan het voetballen en meisjes aan het zonnen. Een vader smeert zijn kindjes in. Moe schenk ranja. Of zoiets. Recreëren in de eigen woonplaats, ideaal. Elke groep zijn eigen cirkel. De anderhalve meter afstand regel is nog steeds van kracht.

Kunstwerk De Wulp moet water spuiten, maar het onding weigert dienst. Dom apparaat. Het is snikheet. Dan is een verkwikkende duik best wel lekker, al klinkt dat wat raar uit mijn mond. Ik ga zelden te water. Mensen horen op het land, water is voor de vissen. Maar ik snap dat het water wordt opgezocht. Met je maten een balletje trappen en tussendoor naar Ekkelenkamp voor een ijsje. Fles cola en een zak chips mee, of anders even De Ster bellen. Pizzaatje happen. Jonge kerels hebben altijd trek. Hap, slik en weg is die belegde deegkorst.

En de doos? Pleur weg. Een teringzooi is het op dat veldje. Ja natuurlijk, dat opgeschoten spul moet gecoacht worden. Snap ik. Niet dat ik bang ben om er wat van te zeggen, maar opvoeden is een kunst. “Mannen, houden we het veld een beetje schoon?” “Oké!” “Goed bezig boys!” Vette knipoog. Duim omhoog. “Zo goed meneer?” Alle rotzooi is verzameld in een plastic zak. “Uitstekend, opgeruimd staat netjes!” Maar dan…, met een grote boog wordt de hele mikmak in de rivier gebonjourd. O…, euh…, kleinigheidje nog jongens. Die groene bakken. Weten jullie waar die voor dienen?”

Maar goed, al vallen de mussen dood van het dak, niet iedereen neemt een duik in de Vecht. Dochterlief bijvoorbeeld is terughoudend. “Er zwemmen toch ratten in pa?” “Zeker meisje, bisamratten.” “Jakkes, daar ga ik niet in.” Duizendmaal is haar uitgelegd dat de bisamrat geen rat is, maar een mislukte bever. In België worden ze opgepeuzeld en staan ze op de menukaart als waterkonijn. Een delicatesse. Als klein meisje zag ze een dode, aangevreten brasem voorbijdrijven dat beeld is nooit uit haar hersenpannetje verdwenen. Ze gaat liever naar zwembad de Olde Vechte. Maar die zit dicht. Vanwege de corona. Bah, ellende.

Het zwembad is hygiënischer. Denkt ze. Toevallig weet ik dat kerels te lui zijn om naar de stinkende urinoirs te hollen, om een plasje te doen. Die nemen een duik, leunen tegen de rand en laten het lopen. Hoe ik dat weet? Nou ja…, ik ben ook een kerel. En ook jong geweest. Bij mooi weer trok ik ook wel eens een baantje in het zwembad, al stond ik liever een balletje te trappen op de zonneweide. Brandschoon is een zwembad ook niet en in het water plassen doen er wel meer. Niet erg toch, chloor neutraliseert. Zolang het afwateren maar niet vanaf de hoge duikplank gebeurt.

Wel heb ik mijn kleinzoon gewaarschuwd, “niet doen hoor, want dan verschijnt een blauwe wolk en ziet iedereen dat je zit te plassen.” Maar het ventje is niet gek, “nietwaar opa, er komt helemaal geen blauwe wolk!” Mijn reactie, met een knipoog: “hoe weet jij dan nou!”

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.