Home / / Hoe gaat het met vluchtelingen in Dalfsen?

Hoe gaat het met vluchtelingen in Dalfsen?

DALFSEN – Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk begeleiden vluchtelingen (statushouders) die in Dalfsen komen wonen in principe maximaal achttien maanden. Zijn ze dan helemaal zelfredzaam? Dat verschilt per statushouder. Was een statushouder in het land van herkomst analfabeet, dan worstelt hij of zij na anderhalf jaar meestal nog steeds met de taal. Het lukt dan niet om brieven van allerlei instanties te begrijpen. Dat geldt overigens ook voor hier geboren Nederlanders, die analfabeet (250.000) of laaggeletterd zijn (1.500.000).

Door: Vluchtelingenwerk Dalfsen

Iedere dinsdagmiddag van 12.00 tot 14.00 uur is er daarom een spreekuur van Vluchtelingenwerk voor statushouders. Door de coronamaatregelen was het tijdelijk niet mogelijk, maar nu kan het weer via een telefonische afspraak. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:

– Brieven van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over de verplichte inburgeringscursus;
– De verlenging van de verblijfsstatus: na 5 jaar kun je een permanente status aanvragen;
– Lopende procedures voor gezinshereniging;
– De heffing gemeentelijke en waterschapsbelasting via het GBLT: minima kunnen kwijtschelding aanvragen;
– Betalingsregelingen aanvragen voor bijvoorbeeld de eigen bijdrage ziektekosten.

Als een statushouder brieven niet begrijpt en soms te laat reageert kan hij of zij in ernstige financiële problemen komen. Lukt het bijvoorbeeld niet om de inburgeringsexamens te halen dan moet tijdig ontheffing aangevraagd worden. Indien dit niet gebeurt dan dient de lening van 10.000 euro terugbetaald te worden en volgt er een forse boete die meer dan 1000 euro kan bedragen. Het komt ook voor dat een statushouder door psychische problemen, steeds te laat reageert. De ontstane financiële gevolgen kunnen dan de reeds aanwezige klachten verergeren. Op het spreekuur Vluchtelingenwerk proberen we dan samen zaken terug te draaien of regelingen te treffen.

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.