Home / / Experiment met bloembollenteelt in drinkwaterwingebied

Experiment met bloembollenteelt in drinkwaterwingebied

WITHAREN – Vitens en een aantal bloembollenkwekers zijn voornemens een proef uit te voeren in waterwingebieden. Voor het Vechtdal is Witharen uitgekozen. Het gaat om een proef lelieteelt toe te staan in het waterwingebied. Volgens Vitens bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid en zal de controle groot zijn.

Tekst: Gina van Elburg

De vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek denkt hier anders over. Zij geven aan dat er meer gif gebruikt wordt voor de teelt van bloemen zoals lelies dan in de normale akkerbouw. “Dit gif zal vroeg of laat in het drinkwater komen”, meldt Hein Kuijper, van de vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek. “Wij vinden het een absurd plan en zijn faliekant tegen.” De vereniging vindt dat nut en noodzaak van bollenteelt in een gebied waar het zuiverste drinkwater vandaan komt, niet is aangetoond.

Geen proeftuin

Zij geeft aan dat deze drinkwaterwingebieden geen proeftuin mogen zijn voor experimenten en is een petitie gestart. “Het is belangrijk dat iedereen in onze gemeente weet dat de gemeente Ommen deze proef overweegt”, motiveert Kuijper. “Hoe meer mensen de petitie ondertekenen, hoe groter de kans is dat dit plan van tafel geveegd wordt”, aldus Kuijper.

De petitie is te vinden op de website van de vereniging Natuur en Milieu Vechtstreek en is inmiddels 650 keer ondertekend. Wethouder Jaspers Faijer geeft aan dat er in september een informatieve raadsvergadering zal plaatsvinden en dat er voor die tijd nog geen uitspraak gedaan kan worden of deze plannen verder uitgewerkt zullen worden. De lelietelers willen graag met deze proef aan de slag en vinden dat de bollenteelt een beter imago verdient.

 

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.