Home / / Cultuurfonds Overijssel investeert in educatie en werkkisten voor groene schoolpleinen basisscholen

Cultuurfonds Overijssel investeert in educatie en werkkisten voor groene schoolpleinen basisscholen

REGIO – Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel gaat 25 basisscholen met een groen schoolplein ondersteunen om daar nog meer uit te halen. Het Cultuurfonds financiert daarom voor deze scholen een natuurworkshop en een jaar lang begeleiding voor hun docenten en stelt een werkkist ‘En nu naar buiten’ ter beschikking. Voorwaarde is dat zij hun schoolplein vergroenen via Groene Schoolpleinen Overijssel.

De scholen kunnen zich vanaf 24 augustus aanmelden voor dit pakket ter waarde van 1.000 euro via www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl. Daar is nu ook al meer informatie te vinden over de voorwaarden voor deelname. Voor de regeling geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. In totaal is er 25.000 euro beschikbaar voor deze regeling.

De basisscholen die een aanvraag willen indienen, moeten al gebruik maken van de subsidie om hun schoolplein te vergroenen of al een groen plein hebben. Omdat in de praktijk blijkt dat het leerkrachten vaak nog ontbreekt aan kennis en kunde hoe ze hun plein voor educatie in kunnen zetten, heeft Groene Schoolpleinen Overijssel aangeklopt bij het Cultuurfonds voor een samenwerking. Met praktische hulpmiddelen die nu beschikbaar komen, kunnen docenten voortaan gericht aan de slag om het groene schoolplein te implementeren in hun reguliere lesprogramma.

In de optiek van de initiatiefnemers van het programmateam Groene Schoolpleinen Overijssel is het schoolplein door zijn aanpak de grootste educatieve ruimte van een school. Kinderen krijgen buiten les met natuurlijke materialen, praktische voorbeelden en opdrachten om hun omgeving te verkennen en ook ‘binnen’-vakken kunnen buiten gegeven worden. Kinderen kunnen zich buiten beter concentreren dan in een vol, klein klaslokaal. Bovendien is buitenspelen goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen, op een groen schoolplein verbetert hun concentratie en wordt hun interesse in en waardering voor natuur vergroot.

Groene schoolpleinen Overijssel is een programma van Natuur voor elkaar; samen met vele partners wordt gewerkt aan het beleven, benutten en beschermen van groen. Groene Schoolpleinen Overijssel wordt getrokken door provincie Overijssel, IVN, Natuur en Milieu Overijssel en Springzaad. Kijk voor meer informatie op www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl.

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.