Home / / Canon van de Ommer: Maria Jacoba Tempelman (3)
.

Canon van de Ommer: Maria Jacoba Tempelman (3)

Dit is de derde aflevering van een nieuwe reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie in combinatie met een stamboomwaaier van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (Online Archief Platform) ‘OudOmmen.nl’ en worden via het Ommer Nieuws aangekondigd.

In deze aflevering staat baker Maria Jacoba Tempelman centraal. In de vorige eeuw was Maria Assendorp als baker betrokken bij het op de wereld brengen van tal van baby’s. Vroeger kon je niet aankloppen bij een kraamzorginstelling, maar moest je zelf op zoek naar een ‘baker’. Deze was dan een aantal weken hulp in de huishouding en natuurlijk betrokken bij de verzorging van de baby. Baker Maria Assendorp regelde vanuit haar huis ook de spulletjes die nodig waren voor de kraamvrouw zoals bedden, ondersteken en bedverhogingen.

Meer over Maria Jacoba Tempelman, bijvoorbeeld dat de Spaanse griep de aanleiding was om baker te worden en dat ze in 1956 voor haar inzet voor de Ommer samenleving is geridderd in de orde van Oranje Nassau, is te lezen in de derde aflevering van de ‘Canon van de Ommer’ op de website OudOmmen.nl.

————————————————————————————————————————————————

Bij het Zoekplaatje van de week (28) in de vorige editie is per abuis de verkeerde QR-code gepubliceerd. Hierbij de juiste QR-code, behorend bij Pottenbakker Meindert Zaalberg. Foto’s van voorwerpen die door Meindert Zaalberg zijn gemaakt, zijn nog steeds welkom. Graag originele foto’s (in jpg en niet bewerkt of verkleind) versturen naar zoekplaatje@oudommen.nl. In verband met de grootte max. 1 of 2 foto’s per mailbericht. Het album ‘Meindert Zaalberg’ is ook te zien via de url ‘qr.oudommen.nl/meindert-zaalberg’.

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.