Home / / Campagne ‘loodvrij vissen’ van start

Campagne ‘loodvrij vissen’ van start

REGIO – Sportvisserij Oost-Nederland is op woensdag 1 juli gestart met haar campagne om het loodvrij vissen te stimuleren. De Bijkersplas en het Brouwersgat, gelegen in de Vinkenbuurt tussen Nieuwleusen en Balkbrug, worden het eerste loodvrije pilotgebied van Sportvisserij Oost-Nederland. Vanuit het thema waterkwaliteit werkt het hierin nauw samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

De sportvisserij in Nederland werkt samen met Rijksoverheid, waterschappen, Natuurmonumenten en brancheorganisatie Dibevo in de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Doel is om het loodgebruik in de sportvisserij in 2021 met 30% te reduceren en de hengelsport in 2027 volledig loodvrij te maken.

Inruilactie

Eén van de onderdelen van de campagne is een mooie inruilactie voor vissers die hun hengel uitwerpen in de Bijkersplas en het Brouwersgat. Sinds woensdag 1 juli kunnen deze vissers namelijk hun loden werpgewichten inruilen voor loodvrije alternatieven. De keuze bestaat uit drie soorten: steengewichten, gewichten van verzwaard beton en gewichten van staal in verschillende gewichtsklassen. De inruilactie loopt tot december 2020 waarbij geldt ‘op is op’. Vissers die vissen in de genoemde plassen kunnen voor de inruilactie terecht bij Massier Diervoeders in Dalfsen. Het ingeleverde lood wordt verzameld in een plexiglas zuil in de winkel, waarin sportvissers ook meer overtollig lood kunnen deponeren.

Informatie ter plaatse

Een ander deel van de campagne is het informeren van de sportvissers over het loodvrij vissen op locatie. Daarvoor zijn bij beide wateren informatieborden geplaatst. Tevens wordt social media ingezet en volgt er eind 2020 een enquête waaraan de vissers kunnen deelnemen.

Waterkwaliteit

Waterschappen hebben een belangrijke rol in het zorgen voor een goede waterkwaliteit in sloten, plassen, kanalen en rivieren. Verlies van stukjes lood door hengelsporters kan een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Dat is onwenselijk. Daarom werken overheid, sportvissers en fabrikanten samen om vislood te vervangen door een alternatief. De pilot in de Vinkenbuurt is een samenwerking van Sportvisserij Nederland, Waterschap Drents Overijsselse Delta, hengelsportvereniging de Voorn Nieuwleusen, gemeente Ommen, Massier Diervoeders, De Beste Stek, Rix Hengelsport en Zunnebeld.

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.