Home / / Boek van de Week

Boek van de Week

‘Een vraagteken is een half hart’ van Sofia Lundberg

Zweedse Elin woont in New York en is daar een gevierd fotografe. De opdrachten rijgen zich aaneen, een heel team staat dagelijks klaar om haar te ondersteunen. Tijd voor man Sam en dochter Alice heeft ze nauwelijks. Dat nemen ze haar best wel kwalijk, Sam vreest dat zijn huwelijk op de klippen loopt. Dochter Alice doet een dansopleiding aan het beroemde Juillard Instituut en woont daar intern. Ook zij is bezorgd over de werklust van haar moeder. Het lijkt of Elin zich achter haar werk verschuilt. Wat kan de reden zijn van die houding?

Nu

Alles verandert als er een kaart uit Zweden komt. Elin raakt vertwijfeld, Sam denkt dat alles verloren is en verlaat haar. Alice probeert gewaar te worden wat de kaart voor Elin betekent. Wat haar werkelijke achtergrond is. Ze haalt Elin over haar iets over haar verleden te vertellen, een begin te maken met de verwerking van wat er dan ook gebeurd mag zijn. Ze haalt Elin ook over samen met haar naar Zweden te gaan en Elins geboortegrond te bezoeken. Zodat Elin een punt kan zetten achter alles wat haar onrust brengt en achtervolgt.

Toen

Hoewel Elin heel gesloten overkomt, gaat er wel veel om in haar hoofd. De kaart brengt haar jeugd terug. Een jeugd die ze het liefst zou vergeten. Armoede, geweld, miskenning; de jonge, zeer intelligente Elin lijdt eronder maar bevecht het ook. Samen met haar broertjes Erik en Edvin en haar vriend Fredrik probeert ze er het beste van te maken. Het is echter nooit goed genoeg, haar moeder kan haar niet beschermen, haar vader zit gevangen, bij wie kan ze schuilen als ze het moeilijk heeft?

Koud hart

Lundberg vertelt in twee afwisselende verhaallijnen het verhaal van Elin. De schrijnende jeugd, met hier ven daar toch een sprankje hoop en plezier. Haar leven in de schijnwerpers in New York, glamoreus met dure kleding, dure sieraden; alles duur, maar met een koud hart. Haar liefde voor haar dochter Alice, die alles voor haar betekent en die haar uiteindelijk zover krijgt dat ze terug durft te gaan naar die moeilijke kindertijd. Alice die alles met jonge en frisse ogen bekijkt. Het is uiteindelijk Alice die het tij weet te keren en Elin haar jeugd teruggeeft.

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.