Home / / 500-ste Zoekplaatje in het Ommer Nieuws

500-ste Zoekplaatje in het Ommer Nieuws

OMMEN – Deze week wordt een bijzonder jubileum gevierd. Het gaat om het 500-ste zoekplaatje in beeld aangeleverd door OudOmmen.nl. In lijn met de doelstelling van OudOmmen wordt sinds 2008 gewerkt met de rubriek zoekplaatje van nostalgische plaatjes. Op woensdag 29 april 2009 verscheen het eerste zoekplaatje in het Ommer Nieuws.

In samenwerking met het Streekmuseum was OudOmmen.nl vanaf 8 september 2010 verantwoordelijk voor de wekelijkse aanlevering. Van de vanaf 28 januari 2015 gepubliceerde trouwfoto’s, afkomstig van glasnegatieven uit het Streekmuseum, zijn via reacties op de krant-publicaties bijna alle namen en trouwdata aangeleverd. Het laatste door het Streekmuseum aangeleverde zoekplaatje (nummer 279) verscheen op 17 februari 2016. Aansluitend werd in overleg met Taxi Steen overgestapt naar de al eerder aangeleverde trouwfoto’s van Taxi Steen waarvan ook de meeste namen en data boven water zijn gekomen. De laatste jaren wordt om de week een zoekplaatje uit het archief van fotojournalist Herman Wigbels en een door derden aangeleverd zoekplaatje gepubliceerd.

Interessante informatie

“Vanaf het begin is de belangstelling groot voor de verzamel-site die alles wat met de historie van Ommen en omgeving te maken heeft”, zegt Tjeerd de Leeuw, initiatiefnemer en webmaster van website OudOmmen.nl. “In de lijn met de doelstelling van OudOmmen.nl leveren we graag nostalgische foto’s voor publicatie in het Ommer Nieuws aan. Met de zoekplaatjes wordt veel interessante historische informatie binnengehaald. Wij zorgen voor beschikbare tekst bij de foto en een oproep aan de lezers om te reageren. Het kan gaan om de personen op de foto of de vraag waar de foto is gemaakt. Ook zijn er wel eens geen reacties omdat gewoonweg niemand het weet. We merken dat het bij de lezers leeft. Er zijn lezers die de stukjes in de krant doorsturen aan familie buiten Ommen voor een reactie.”

Familie stambomen – Canon van de Ommer

OudOmmen.nl is sinds 17 april 2006 online en wordt door een breed publiek gewaardeerd. De website wordt regelmatig ‘ververst’ met interessante historische (nieuws)artikelen en foto’s over Ommen en omgeving. De webredactie van OudOmmen.nl zit ook niet stil. Onlangs is het web-archief uitgebreid met een personendatabase voor onder andere het registreren van familiestambomen. Dit maakt OudOmmen.nl het grootste openbaar toegankelijke archief voor de regio Ommen, waarin alle facetten qua historie zijn vertegenwoordigd én – dat is uniek – aan elkaar gerelateerd: nieuws- en archiefartikelen; documenten; beeldmateriaal en dus nu ook stambomen. Met de uitbreiding van de stamboom-module ‘WebTrees’ is ook een nieuwe artikelenreeks gelanceerd met de titel ‘Canon van de Ommer’ waarin Ommen en Ommenaren centraal staan. Daarnaast heeft OudOmmen.nl een eigen digitale nieuwsbrief met de toepasselijke Ommer naam ’’t Zuute Plassie’.

Tekst: Harry Woertink

Circa dertig van de vijfhonderd zoekplaatjes die de afgelopen 10 jaar zijn gepubliceerd in het Ommer Nieuws.

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.