Home / tweetpost / Uit Hei en Dennen: Mr. Visser

Uit Hei en Dennen: Mr. Visser

We kennen hem wel van TV, hè? Een wat koddige rechter met z’n slimme helper. Het gaat zelden om verstandige intelligente mensen. Tenminste, niet van de klagerskant. ‘Zou het nu allemaal echt gebeurd zijn?’, vraag ik me af. Bestaan er werkelijk zulke merkwaardige mensen? Twee buren met een zinvol verhaal komen natuurlijk niet voor dit programma in aanmerking. Daar heb je als kijker niets aan. Het moet schuren en wrikken.

De vileine knappe assistent van mr. Visser verricht de voorgesprekken bij de klager c.q. eiser en de tegenpartij. Er wordt het meest geklaagd over hinderlijke geluiden, overhangende takken en vermeend oneigenlijk gebruik van toegang tot de woning. Het voorwerk is al zo boeiend, als de assistent komt kijken en luisteren naar alle ellende. De best vileine assistent praat eerst uitvoerig met eiser en andere partij. We krijgen de te hard tikkende klok, de te luid druppende kraan of het overhangende wormstekige fruit van de andere partij te zien. Er is geen twijfel mogelijk, zij staan met hun bezwaren in hun RECHT. Maar is dit zo? Mr. Visser en een gelegaliseerde plaatselijke connaisseur komen een paar dagen later om met eigen ogen oren en neus de onrechtmatigheden te beoordelen.

In een te klein autootje komt de wat dikke rechter hoogstpersoonlijk zelf de omstandigheden van beide partijen bekijken. Hij begroet het klagers echtpaar en de tegenpartij. Nee, die spreken niet meer met elkaar, daarvoor is de tragiek en de boosheid te groot. Er wordt gemeten, geluisterd, bekeken en vergeleken.  Daarna komt de zitting in één of ander kneuterig zaaltje, waar mr. Visser parmantig plaats neemt. Is er een schikking mogelijk? Nooit, men is daarvoor al te lang gebrouilleerd.

De eiser en tegenpartij hebben familie en bekenden uitgenodigd naar het plaatselijke café, dat nu dienst doet als rechtszaal. Zij kunnen tijdens de zitting een eventuele duit in het groezelige zakje doen. Mr Visser geeft een officiële lezing van het geschil en of er nog opmerkingen te melden zijn. Natuurlijk, anders zou het een saai programma worden en dat moet te allen tijde vermeden worden.

Als iedereen gehoord is komt mr. Visser pontificaal in vol ornaat terug en spreekt zijn vonnis uit. Men staat op en de TV richt de blik vooral op de verliezer. Die is verbolgen. En nee, hij/zij wenst de tegenpartij niet de hand te reiken. Jammer dat je als kijker nooit meer hoort hoe het daarna gaat.
Antoinette

Lees ook

Canon van de Ommer: Hendrik Luttekes

Dit is aflevering 12 van de reeks Canon van de Ommer, waarin Ommer en Ommenaren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.