Home / / Politiek verwoord: D66

Politiek verwoord: D66

Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is D66 aan het woord.

Dalfsen is een aantrekkelijke omgeving om in te wonen, te leven en te werken. Qua natuur en landschap, leefomgeving en bereikbaarheid. Om het goede te behouden en kansen te benutten bij veranderingen, kunnen ontwikkelingen buiten onze gemeente onverwachte gevolgen hebben. Het D66 kompas: Denk internationaal, handel lokaal.

Het gezegde: ‘De vleugelslag van een vlinder in Azië kan een kleine luchtwerveling in gang zetten die een wervelwind elders op de wereld veroorzaakt’ is al heel oud en nu zeer actueel. D66 vindt lokaal, regionaal, provinciaal, landelijk en internationaal samenwerken belangrijk. Als we dat niet goed doen komt de uitdaging vanzelf weer terug. En dan is het naast belangrijk ook dringender om het alsnog op te lossen. Zoals het stikstofprobleem met de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) door een van de vorige kabinetten even ‘onder het tapijt werd geveegd’. Het is nu nog dringender en belangrijker. Dat tapijt vertoont meerdere bulten die de voortgang afremmen. O.a. PFAS, asbest, stikstof, CO2, milieuvervuiling van bodem, water en lucht door verkeersstromen en industrie.

Wat gebeurt er in de regio Zwolle? Wat zijn de speerpunten van de Provincie? Wat vraagt/ eist de Rijksoverheid? Hoe worden wettelijke taken van de gemeente gefinancierd? Wat betekent de klimaatverandering voor onze inwoners? Hoe kunnen we met duurzame energie opwekking de vervuiling van ons leefmilieu terugdringen? Hoe kunnen we in onze gemeente de uitdaging voor het realiseren van kringlooplandbouw combineren met duurzame recreatie, streekproducten en goed natuurbeheer? Door samen te werken. Gewoon in goed overleg met elkaar kan er veel moois tot stand komen. Dus geen stalbezettingen maar een stoel aanschuiven aan de keukentafel. Desnoods digitaal.

Hoe kunnen we in de behoefte aan woningen voorzien op een duurzame en betaalbare manier? D66 Dalfsen heeft een voorstel ingediend om te onderzoeken welke voor- en nadelen er verbonden zijn aan het mogen splitsen van woningen. Verschil in kavelprijzen voor nieuwbouw in de verschillende kernen om de leefbaarheid in de kernen op peil te houden had en heeft onze aandacht. Recreatiewoningen waar permanente bewoning is toegestaan kunnen een deel van de oplossing zijn. Hoe pakken we het tekort aan appartementen aan? Er is behoefte aan bij jongeren en ouderen. Is hoogbouw een alternatief om ons groene buitengebied te ontzien? Willen we een bijdrage leveren aan de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen? We hebben een voorstel daarvoor geformuleerd wat onlangs is aangenomen.

Wilt u iets aan ons meegeven?

b.schrijver@raaddalfsen.nl,
b.smalbraak@raaddalfsen.nl
m.seuters@raaddalfsen.nl
of mobiel 06-81424409.

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.