Home / Nieuws / Opinie: Voetbal in Ommen is verbinden of verblinden

Opinie: Voetbal in Ommen is verbinden of verblinden

Ingezonden opinie

De Ommer voetbalgeschiedenis is bijna honderd jaar oud. Er is in die honderd jaar veel gebeurd en veranderd. Het begon met OVC op zondag, omdat de zaterdag nog als werkdag gold. Begin jaren’30 kwam er een zaterdagclub bij: Ajax. Deze werd in de oorlogsjaren opgeheven.

Door: Inge Eshuis, Marja Poelarends, Wim Merjenburg, Rinus Habers en Age Koster

Na de bevrijding werd in 1949 CSO opgericht, welke actief bleef tot 1957. Het jaar 1959 bracht het huidige OZC. Na verschillende speelterreinen te hebben bespeeld -o.a. de Paardeweide en de Haarsweg- werden OZC en OVC’21 in 1976 op de Rotbrink voor het eerst naaste buren. Deze noaberschap werd na de verhuizing in 2009 op Sportpark Westbroek voortgezet. De onderlinge verstandshouding is daar alleen maar hechter geworden.

Op initiatief van Ard Veurink en Ronnie Huizing kwam er in 2011 een gezamenlijke afdeling voor het G-voetbal. Voetballers met een verstandelijke beperking laten nu al tien jaar zien dat samen  voetballen, met welke achtergrond dan ook, mogelijk is. Elke donderdagavond wordt er onder begeleiding getraind. Deze begeleiders komen voort uit OZC- en OVC’21-gelederen. Er is geen sprake van ongelijkheid, maar er is een hecht team ontstaan. Een mooi voorbeeld van het niet in hokjes plaatsen van mensen.

Bij OVC’21 is er door afname van het zondagvoetbal in 2010 een zaterdagafdeling opgezet. Deze zaterdagtak is binnen OVC’21 nu volledig geaccepteerd. Successen zijn er met twee kampioenschappen en een bekerwinst. Een mooi voorbeeld om te laten zien dat het meer dan volwaardig deelneemt aan de competities. De wil om op zaterdag te spelen nam steeds grotere vormen aan binnen OVC’21, waardoor het komend seizoen met het eerste elftal op de zaterdag uitkomt.

Het jeugdvoetbal bij OZC en OVC’21 neemt zowel aan de boven- als de onderkant af. Steeds vaker worden de schoenen van de A-junioren aan de wilgen gehangen. Bij de allerjongsten is de animo om ‘kaboutervoetbal’ te spelen ook tanende. Deze afname en het (te) lage niveau heeft er toe geleid dat in 2014 voor het eerst de toenmalige A-junioren van OZC en OVC’21 gezamenlijk in competitieverband uitkwamen. Na deze twee seizoenen is er, nadat beide verenigingen tijdens de jaarlijkse ledenvergadering met grote meerderheid positief stemden, de gehele jeugdafdeling in elkaar opgegaan onder de naam ‘J.C.O’. Deze overeenkomst is aangegaan voor een periode van drie jaar. Onlangs is deze periode nog eens verlengd met drie jaar.

Een jeugdspeler die voorheen in het geel of blauw speelde, speelt nu in het rood. Deze junior voelt zich lid van J.C.O. en is niet meer verbonden met de vereniging waar hij of zij staat ingeschreven. Het voetbal blijft zich ontwikkelen en daarop moet worden geanticipeerd. Iedereen met plezier laten voetballer blijft echter het allerbelangrijkste.

Een groepje enthousiastelingen die operationeel zijn onder naam ‘SVO’ (Samen Voetbal Ommen) wil graag dat de senioren het goede voorbeeld van het G-voetbal en de jeugd volgen. Het is geen geheim dat er een prettig onderhoud is geweest op verzoek van SVO, met de besturen van zowel OZC als OVC’21. Er is een duidelijke presentatie gegeven met een toelichting van Age Koster. Er ontstond een open discussie, waarbij de beide besturen onderkenden dat er in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid één voetbalvereniging zal ontstaan.

De plotselinge zwaai van het eerste elftal van OVC’21 naar de zaterdag, heeft een mogelijke fusie in een stroomversnelling gebracht. De voorzitters van OZC en OVC’21, Bertus Heuver en Gerard Habers, hebben inmiddels een intentieverklaring tot samengaan ondertekend en staan volledig achter een fusie. De tijd is nu aangebroken dat je ook in het voetballeven moet maken: ‘kan ik oud zeer achter me laten? Of blijf ik bezig om oude rivaliteit nieuw leven in te blazen?’

Gezonde rivaliteit is een goede zaak, maar mag een logische keuze voor de toekomst niet in de weg staan. Mag ik de jeugd deze kans ontnemen, na eerst samen jaren te hebben gevoetbald? Om ze daarna voor de keuze te plaatsen om voor geel of blauw uit te komen? En dat terwijl ze jarenlang in het rood en wit hebben gespeeld!

Een fusieclub in Ommen is de logische vervolgstap. Het G-voetbal en de jeugd hebben het bewijs geleverd dat het samen kan. De keuze die iedereen voor zichzelf zal moeten maken is: verbinden of verblinden?

Inge Eshuis, Marja Poelarends, Wim Merjenburg, Rinus Habers en Age Koster
Samen Voetbal Ommen (SVO)

Lees ook

Marijn de Vries nieuwe toezichthouder bij RTV Oost

REGIO – De Raad van Toezicht van RTV Oost heeft Marijn de Vries (42j) per …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.