Home / tweetpost / Marinus de Jonge tikt de honderd kruisjes aan

Marinus de Jonge tikt de honderd kruisjes aan

OMMEN – Het is weinigen gegeven, maar Marinus de Jonge behoort tot het leger der uitverkorenen. Op donderdag 18 juni 1920 kwam hij ter wereld, exact honderd jaar geleden. Het aantikken van deze mijlpaal ging allesbehalve onopgemerkt voorbij.

Iets na de klok van elf klonken rond gebouw het Hoefijzer, nabij verzorgingsflat de Oldenhaghen, zachtjes paardenvoetjes. Een oude groentekar kwam aanrijden, met op de bok molenaar Anton Wolters. Een verwijzing naar vervlogen tijden. Eind 1955 nam De Jonge de groentezaak van Geert Fransen over, gelegen in de Brugstraat nummer 31, waar tegenwoordig cafetaria Smaak! de patatten goudgeel bakt. Foto’s aan de wand herinneren nog aan de voormalige bestemming, waar wortelen en prei zijn vervangen door kroketten en nasiballen. Marinus ventte zijn waar uit in de wijde omgeving en was een graag gezien gast. De krasse baas was erg onder de indruk, maar de leidsels van Wolters overnemen was toch een stap te ver.

Nauwelijks bekomen van de commotie kwam burgervader Hans Vroomen de eeuwling verrassen met een fraaie bos bloemen en mooie woorden. Over De Jonge is veel te vertellen. Zo zat hij vele jaren in het bestuur van de winkeliersvereniging, die destijds de organisatie van de Bissingh voor haar rekening nam. Als vrijwilliger leverde hij tot in lengte van jaren hand- en spandiensten en was ook een drijvende kracht achter de ondernemersbeurs in de Vechtstad. In 1970 was hij medeoprichter van de politieke partij Gemeentebelangen, met onder meer de lokale coryfeeën Evert Daman, Gerhard Stegeman en Harm Kruithof.

Tot voor enkele jaren was vissen zijn passie. Weer of geen weer, De Jonge zocht de waterkant op om voorns en brasems te verschalken. In de uitslagen van hengelsportvereniging de Rietvoorn kwam zijn naam prominent voorbij. Minimaal een keer per week toog hij naar de visvijver in Beerzerveld, om daar forellen te foppen. De voormalige groenteboer heeft zijn spoor zeker nagelaten. Hij heeft zes kleinkinderen, twee achterkleinkinderen, plus twee achterkleinkinderen op komst. Proost Marinus, op de volgende honderd jaar!

Lees ook

Canon van de Ommer: Hendrik Luttekes

Dit is aflevering 12 van de reeks Canon van de Ommer, waarin Ommer en Ommenaren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.