Home / / ‘Je merkt dat mensen zo blij zijn dat ze weer een uitje hebben’

‘Je merkt dat mensen zo blij zijn dat ze weer een uitje hebben’

DALFSEN – “De lunch begon voorzichtig, de borrel werd al wat losser en het diner was hartstikke gezellig”. Na bijna drie maanden van noodgedwongen sluiting mochten Jolanda en Marc Koggel, eigenaren van De Barones in Dalfsen, op tweede pinksterdag de deuren van het restaurant weer openen.

Jolanda en Marc kijken tevreden terug op de heropening . “Je merkt dat mensen zo blij zijn dat ze weer een uitje hebben.” Dankzij het mooie weer konden ze naast de dertig gasten binnen ook mensen op het terras in de tuin ontvangen. Het bijbehorende hotel zat, op een enkele kamer na, volledig volgeboekt.

Vol spanning leefden de eigenaren van het hotel en restaurant de afgelopen maanden van persconferentie naar persconferentie. “Het was erg deprimerend, na elke bekendmaking ging gelijk de telefoon en kwam via e-mail de ene na de andere annulering binnen”, vertelt Jolanda. Het hotel mocht officieel open blijven, maar de gasten bleven weg. “We hebben ons hotel nog aangeboden om herstellende coronapatiënten vanuit Zwolle op te vangen, maar dat was gelukkig niet nodig.” Ze gebruikten de vrijgekomen tijd om te schilderen en verzonnen acties om de gasten toch te bedienen. De borrelplank om af te halen werd een begrip in de wijde omgeving. Daarnaast werden de drive-in paasbrunch en het asperge-drive-in menu een groot succes. “Vaste gasten kwamen wekelijks asperges afhalen om ons te steunen, erg bijzonder om mee te maken.” Dezelfde vaste gasten hingen ook al snel aan de lijn om een tafeltje te reserveren toen bekend werd dat het restaurant weer open mocht.

Jolanda en Marc gingen aan de slag om het restaurant volgens de richtlijnen in te richten. Maar probeerden het wel op een manier te doen die zo min mogelijk zichtbaar is. “Gasten willen er zo min mogelijk mee geconfronteerd worden. Je wil alles voor ze doen, maar zelf ook niet ziek worden.” Er werd een verplichte looproute gemaakt, een raam veranderde in een loket om buiten gasten te ontvangen en de tafels werden op gepaste afstand geplaatst. Om binnen in het restaurant veilig uit te serveren, maakt het personeel gebruik van een verrijdbare tafel. Hier kunnen gasten zelf hun bestelling af pakken.

Jolanda merkt dat mensen nog wel wat voorzichtig zijn om uit eten te gaan. “Buiten op het terras vinden veel gasten nu nog prettiger dan binnen.” Een goede reden voor de eigenaren nog gewoon door te gaan met de afhaalservice zodat mensen, als het weer wat minder is, thuis kunnen genieten van het eten.
Ondanks alle restricties en onzekerheden kijk Jolanda positief naar de aankomende zomer. “Mensen vieren meer vakantie in eigen land en zien dat Nederland ook hartstikke mooi is.” Voor de vele fietsers heeft De Barones iets nieuws bedacht. “Zij kunnen picknicken op een kleedje, onder een boom in de tuin of de picknickmand meenemen onderweg, gelukkig brengt deze tijd ook weer veel creatieve ideeën.”

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.