Home / / Jannie viel in minder dan een jaar maar liefst 30 kg af
.

Jannie viel in minder dan een jaar maar liefst 30 kg af

‘Belangrijkste is dat je echt wilt en niet alleen focust op je gewicht’

REGIO – Jannie van Doorn (55) viel in minder dan een jaar tijd ruim 30 kg af. Ze kampte sinds de geboorte van haar twee kinderen met serieus overgewicht.

Na talloze afvalpogingen waarbij ze nooit lichter werd dan 78 kg is het haar nu gelukt. Ze weegt nog maar 66 kg. Nog 1 kg te gaan en dan heeft ze haar streefgewicht gehaald. Hoe dat nu gelukt is? Jannie: “Ik veranderde mijn levensstijl en mindset.”

In de app MyFitnessPal houdt Jannie elke dag het aantal calorieën dat ze eet bij. “In de app vul je je gegevens in. Denk aan je geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en of je veel of weinig beweegt. Ook moet je een streefgewicht invoeren en bepalen wanneer je dat gewicht wilt halen. De app berekent dan hoeveel calorieën je elke dag mag eten om bij dat streefgewicht te komen.”

Ook kreeg Jannie veel steun van haar fysiotherapeut. Hij zei: “Je moet niet gaan lijnen omdat je wilt afvallen, je moet het doen omdat je je weer fit en gezond wilt voelen. Zeg tegen jezelf dat je je levensstijl wilt veranderen.” Dat bleek voor Jannie de manier om door te zetten.

‘Je moet weten waarom je wilt afvallen’

Tegen wie ook wil afvallen, maar het moeilijk vindt om door te zetten, wil ze het volgende zeggen: “Het gaat erom dat je echt wilt en daarom heb je een doel nodig. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Ik wil afvallen, want ik wil weer actief kunnen wandelen en fietsen’ of ‘Ik wil afvallen, want dan kan ik weer met mijn kleinkinderen spelen en rennen!’ Dit helpt je om niet te focussen op je gewicht, want dat kan demotiverend werken. Ook is het fijn om steeds een nieuw streefgewicht te zetten. Wil je eigenlijk niet echt? Of ga je afvallen omdat het van anderen moet? Dan is het heel moeilijk. Maar dat betekent niet dat anderen je niet kunnen helpen. Voor mij was mijn familie een enorme steun. Ze bleven niet zeuren als ik een koekje afsloeg, maar waren dan juist trots op me.”

Jannie voelt zich supergoed in haar ‘nieuwe’ lichaam. “Ik heb veel meer conditie, mijn bloeddruk is gezakt en mijn hartslag is lager. Het is heerlijk om lekker gek te doen met de kleinkinderen en ik kan zelfs vijf kilometer hardlopen!”

In contact komen met Jannie?

Jannie heeft inmiddels zoveel ervaring op het gebied van afvallen dat ze ook graag anderen wil helpen om de juiste mindset te krijgen. Belangstellenden die ervaringen met haar willen uitwisselen kunnen een berichtje sturen naar: jannievdoorn@outlook.com.

 

Lees ook

Klimaatverandering vraagt grote aanpassingen

REGIO – Op 20 april gaf het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.