Home / / Huismeester Berger neemt afscheid van Stadshaghen

Huismeester Berger neemt afscheid van Stadshaghen

OMMEN – Teun Berger (66 jaar) stopt na dertig jaar als huismeester van Residentie Stadshaghen in Ommen. Hij gaat met pensioen. Woensdag nemen de bewoners afscheid van ‘hun’ huismeester.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

Nadat Teun eerst jarenlang als melkboer met zijn SRV-wagen langs de deuren in Ommen ging, volgde hij per 1 oktober 1989 zijn schoonvader Cor Jansen op als huismeester van Residentie Stadshaghen. Zijn eigen vader was melkboer en vanaf zijn vijftiende ging Teun al met zijn vader mee, later deden ze samen twee wijken. Door de komst van de Aldi en Albert Heijn stopte vader Berger en nam Teun de wijk van vader erbij. Teun werkte van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat en na 21 jaar zette ook Teun de SRV-wagen aan de kant. De concurrentie van de grote supermarkten werd te groot. Schoonvader Cor ging met pensioen en Teun solliciteerde op de vrijgekomen functie van huismeester.

Vrijwillige brandweer

Mijn schoonmoeder zei: “Teun, dat is nou precies een baantje voor jou.” Teun nam de mogelijkheid in overweging en als kleine zelfstandige kon hij nooit een dag ziek zijn en nadat hij de voordelen tegen de nadelen had afgewogen nam hij het besluit om te solliciteren. “Ik heb het geluk gehad dat ik de baan kreeg en ik als huismeester aan de slag mocht gaan”, legt Teun uit. “Ik heb hier dertig jaar met veel plezier mijn werk mogen uitvoeren.” Het grote voordeel voor Stadshagen was dat Teun ook bij de vrijwillige brandweer zat en die ervaring nam hij mee.

De bewoners in het appartementencomplex Residentie de Stadshaghen wonen zelfstandig. De leeftijd varieert van vijftigplussers tot dik in de negentig. “Het is een dankbare taak”, legt Teun uit. “De mensen vinden het een geruststelling dat ik er ben. Ik help ze wanneer er iets stuk gaat of wanneer de gootsteen verstopt is geraakt.” Hij kon als huismeester eigenlijk nooit met vakantie, daar zagen de bewoners enorm tegenop. “Ik ging wel hoor, ik zorgde dat de boel netjes op orde was en ging er dan wel even tussenuit maar we meldden het pas op het laatste moment, anders ontstond er bij voorbaat al paniek”, zegt Teun gekscherend. Uit ervaring wist hij dat dit de beste manier was anders moest hij op het laatste moment nog van alles doen zoals een waslijntje nakijken, zodat deze niet zou knappen terwijl hij weg was.

“Ik heb gemerkt dat het de bewoners vooral vertrouwen en rust geeft dat ik er ben en daarom is er gezocht naar een opvolger. De functie van huismeester zal blijven bestaan in dit huis”, legt Teun uit. In Bertus Klomp uit Ommen is een goede opvolger gevonden.

Contact met de bewoners

Als hoogtepunten in zijn periode bij Stadshaghen noemt Teun de vervanging van het dak in 2004 en de grote verbouwing in 2011. “Het huis is toen volledig geïsoleerd en ik hield de cijfertjes goed bij. Het verbruik van gas ging enorm naar beneden en het woongenot nam toe. Dat vond ik mooi”, motiveert Teun.Het contact met de bewoners heeft hij altijd fijn gevonden. Het maken van een praatje en de mogelijkheid om hulp te bieden, gaf Teun voldoening.

Veel bewoners van Stadshaghen zullen Teun zeker missen. Hij staat altijd direct klaar met raad en daad en de kleine klusjes in huis worden vlot verholpen. Naast zijn hulpvaardigheid is Teun een bijzonder vriendelijke en sociale man en daarom zal hij gemist worden. “Ik heb altijd geprobeerd het zo goed mogelijk voor iedereen te doen en dat is voor 95% gelukt maar er blijft altijd een klein percentage waar je het nooit goed voor kunt doen. Dat heb je in elke baan en zo is het leven”, relativeert Teun.

Op zijn laatste werkdag zal Teun bij alle bewoners nog even om de hoek kijken en gedag zeggen. Op 3 juli neemt Stadshaghen officieel afscheid van Teun. Teun gaat samen met zijn vrouw genieten van de rust. Ze zijn allebei nog in goede gezondheid en houden van fietsen en wandelen.

 

Lees ook

Dauwtrappen in het Vechtdal

REGIO – Op Hemelvaartsdag is het traditie om voor dag en dauw op te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.