Home / / Gezamenlijke kerken binden strijd aan tegen schuldenproblematiek

Gezamenlijke kerken binden strijd aan tegen schuldenproblematiek

DALFSEN – Op initiatief van de gezamenlijke Diaconieën van de kerken in de gemeente Dalfsen is een stichting opgericht die mensen met problematische schulden wil helpen. De Stichting Voor Elkaar Dalfsen. Deze zelfstandige stichting werkt nauw samen met de landelijk opererende Vereniging Schuldhulpmaatje Nederland.

“In Nederland hebben veel huishoudens financiële problemen. Ook in onze gemeente Dalfsen. De rekeningen stapelen zich op, mensen weten niet hoe ze nog moeten rondkomen en vaak zien ze er tegenop om de post open te maken. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Dalfsen willen helpen om de problemen op te lossen”, zegt Ruud Houweling, zelf diaken en ook voorzitter van de kersverse stichting.

Het vijf koppige bestuur is ondanks de heersende crisis voortvarend aan de slag gegaan met het oprichten van de stichting, schrijven van beleidsplannen en het maken van een begroting. “De organisatie staat nu”, zegt Houweling. “We gaan nu eerst op zoek naar Schuldhulpmaatjes. Dit is een gecertificeerde vrijwilliger die mensen met financiële problemen helpt om alle inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Samen met de hulpvrager gaat hij of zij een lijst maken met alle onbetaalde rekeningen en een plan hoe die te betalen. Het uiteindelijke doel is dat de hulpvrager financieel inzicht krijgt en leert hoe hij of zij de geldzaken op orde houdt en uit de schulden blijft.”

Vaak is er schaamte

In Nederland heeft één op de vijf huishoudens te maken met schulden. Uit schaamte zoeken veel mensen (te) laat hulp. SchuldHulpMaatje zet zich vanuit christelijke naastenliefde in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken en zonder verwijten te helpen. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staat daarbij centraal. Het doel is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen. Wel benadrukt Houweling dat iedereen die problemen heeft met schulden zich bij de stichting kan melden om hulp. “We zijn er niet alleen voor mensen die lid zijn van de kerk.”

Jaarlijks krijgen bijna tienduizend mensen persoonlijke hulp van ongeveer tweeduizend gecertificeerde SchuldHulpMaatjes (vrijwilligers), verspreid over vele plaatsen en regio’s in Nederland. Via de websites worden nog eens tienduizenden mensen geholpen. De aanpak van SchuldHulpMaatje is een welkome aanvulling op de professionele schuldhulpverlening.

Aanmelden

Voor het aanmelden als vrijwilliger Schuldhulpmaatje kan contact worden gezocht via de plaatselijke kerken of rechtstreeks bij de stichting. Schuldhulpmaatjes krijgen een driedaagse opleiding die door de Stichting Voor Elkaar Dalfsen wordt betaald.

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.