Home / / Extra maatregelen in Overijsselse aanpak coronacrisis

Extra maatregelen in Overijsselse aanpak coronacrisis

REGIO – Aanvullend op de noodhulp van het Rijk en de acties die provincies reeds in gang hebben gezet, stellen Gedeputeerde Staten van Overijssel een aantal extra maatregelen voor in de aanpak van de coronacrisis. Op korte termijn wil het college noodmaatregelen treffen voor het openbaar vervoer en de culturele sector. Daarnaast wil het ondernemers en instellingen helpen om deze lastige periode door te komen door het werken aan verdere digitalisering en andere slimme oplossingen te stimuleren.

Voor cultuur en het openbaar vervoer stellen Gedeputeerde Staten voor om middelen uit de risicoreserves te halen. Zeker tot eind dit jaar heeft de sector nog fors nadeel door alle maatregelen. Gedeputeerde Staten stellen voor om in totaal 3,4 miljoen euro aan noodmaatregelen voor cultuur beschikbaar te stellen. Dat is inclusief de 1,6 miljoen euro extra waarover het WvS vorige week berichtte.

Ook het openbaar vervoer is hard getroffen door de coronacrisis. De dienstregeling was de afgelopen periode voor de helft geschrapt met daarbij een heel laag aantal reizigers. Vanaf juni rijdt het openbaar vervoer weer op volle kracht, maar ligt het percentage reizigers nog steeds laag. Voor de provincie is de inschatting dat alleen al in 2020 zo’n 11 miljoen aan reizigersopbrengsten wordt misgelopen. Dit bedrag kan de komende jaren nog oplopen. Met het Rijk zijn overleggen gaande over financiële compensatie.

Het college stelt voor om in totaal 3,3 miljoen euro beschikbaar te stellen vanuit het Stimuleringsfonds voor verschillende overbruggingsmaatregelen. De maatregelen moeten ondernemers en instellingen helpen om de komende periode door te komen. Voor de vrijetijdssector betekent dit bijvoorbeeld het digitaliseren van routes en meten van drukte. Op het gebied van mobiliteit stimuleert de provincie inwoners om meer gebruik te maken van fiets en taxi’s of deelauto’s. Vanuit de verschillende ‘taskforces’ op het gebied van cultuur en (vrijetijds)economie volgen de komende tijd nog meer voorstellen, daarvoor is een flexibel budget van 2 miljoen beschikbaar.

Op woensdag 1 juli vergaderen Provinciale Staten over het voorstel. In het najaar komt het college met een voorstel, gericht op het herstel.

Lees ook

Kees Huls: ‘Kernenergie voor de transitie?’

De VVD kondigde deze week aan de bouw van nieuwe kerncentrales op te nemen in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.