Home / / Even voorstellen: Nieuwleusense auteur Ronald Leeuwerink alias Ron Semeijn
.

Even voorstellen: Nieuwleusense auteur Ronald Leeuwerink alias Ron Semeijn

Een Amsterdammer in Nieuwleusen

Wat moet een geboren Amsterdammer nou in Nieuwleusen? Die vraag is mij vaak gesteld en ik heb hem even zo vaak met plezier beantwoord. Wat ging hieraan vooraf. Mijn naam is Ronald Leeuwerink, geboren in 1946 in de Amsterdamse Indische buurt. Na de militaire dienst werd ik in 1969 door mijn werkgever voor twee jaar uitgezonden naar de Ivoorkust in West Afrika. Terug in Amsterdam bestond mijn functie onder andere uit het controleren van de financiën van onze buitenlandse dochterondernemingen. Ook in het Franse Besançon hadden we een kantoor en daar ontmoette ik mijn huidige echtgenote, een Zutphense en we besloten in 1973 te verkassen naar het oosten van het land. We trouwden in 1974 in Zutphen. Omdat mijn toenmalige werkgever ging nieuwbouwen in Dieren besloten wij ons daar ook te vestigen. Mijn vrouw en ik begonnen in 1975 een administratie- en belastingadviesbureau waar we onze handen vol aan hadden. Veel vrije tijd bleef er niet over. Daarom besloten we een chaletje te kopen op een mooie camping in Ommen om daar vooral de weekends door te brengen.

Alhoewel we in Dieren een mooi hoekhuis bewoonden was voor mij een huis ‘waar je omheen kon fietsen’ een grote wens. Een vrijstaand huis derhalve. Tijdens een van onze Overijsselse fietstochtjes vanuit Ommen geraakten we bij toeval in Nieuwleusen en mijn vrouw hield daar doodleuk een passant aan met de vraag: “Waarom zou ik in Nieuwleusen willen wonen?” In plaats van een vreemde blik ging de vriendelijke dame hier serieus op in en ze was in haar uitleg heel positief. We fietsten weer verder totdat onze blik werd gevangen door een bordje ‘te koop’ bij een vrijstaand huis. Om kort te gaan, de plek was zo mooi dat we meteen waren verkocht. Na 35 jaar Gelderland hebben we toen toch de overstap naar Overijssel gewaagd. Inmiddels wonen we naar volle tevredenheid alweer elf jaar in de gemeente Dalfsen. Zo kwam een Amsterdammer uiteindelijk dus in Nieuwleusen terecht.

Nadat we besloten hadden ons kantoor gefaseerd af te bouwen, vond ik eindelijk de tijd om mijn belofte, een boek met autobiografische komische verhalen te schrijven, in te lossen. Het is een verhalenbundel geworden met de niet alledaagse titel: ‘Over Tante Ka, de biggendrijver en anderen’. Als auteur heb ik de naam Ron Semeijn aangehouden. De verhalen spelen zich af in de tweede helft van de vorige eeuw en met name de 50+ generatie zal zich hierin herkennen. Mijn Amsterdamse roots zijn terug te vinden in de wijze waarop de anekdotes zijn verwoord. Het boek is zowel online als in de reguliere boekhandel te koop voor 14,95 euro. Het ISB nummer is: 978 946 406 0096. Binnenkort verschijnt er ook een e-book versie.

Ik wens u alvast veel leesplezier toe!”

Ron Semeijn

Lees ook

Rosengaerde en Saam Welzijn bundelen hun krachten

DALFSEN – Woonzorgcentrum Rosengaerde en Saam Welzijn slaan figuurlijk de handen ineen. De twee Dalfser …

One comment

  1. Goed dat een jongen uit de indische buurt na een mooie carrière dit boek heeft geschreven.
    Ik ga het zeker kopen!

    Groet,
    Ria Barewijk

    Klasgenote Elthetoschool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.