Home / / De nieuwe brug in Junne is in zicht

De nieuwe brug in Junne is in zicht

JUNNE – Terwijl de strijd tussen boeren en buitenlui in Junne (gemeente Ommen) vooral op social media voortduurt, geeft wethouder Bongers aan dat het eind van de problemen in zicht is. Als het aan hem ligt, kunnen de boeren medio 2021 weer via de kortste route de Vecht over. In de begroting is de gemeenteraad al over de brug gekomen en heeft hiervoor een miljoen gereserveerd.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

De monumentale brug gelegen in het buurtschap houdt de gemoederen al vier jaar bezig. Geruime tijd bestond er geen duidelijkheid over het voortbestaan van de in verval geraakte brug en ondergelegen stuw. Deze verbinding tussen de landerijen is voor de agrariërs noodzakelijk om hun werkzaamheden op de akkers rondom de Vecht uit te kunnen voeren.

Andere mening

Omwonenden van de stuw in Junne, bewoners in Zeesse en de agrariërs zijn het niet met elkaar eens over de locatie en de grootte van de toekomstige brug. Een aantal bewoners is een petitie gestart en roept namens alle bewoners van Junne iedereen op om deze petitie te tekenen. Zij vinden dat de natuur en historie van Junne worden bedreigd door een nieuwe brug. De petitie is 272 keer ondertekend door mensen vanuit Zuid-Korea tot Portugal, maar door maar veertien van de zestig bewoners uit Junne. Hieruit blijkt dat lang niet vanuit alle bewoners van het buurtschap wordt gesproken. Een groot deel van de inwoners heeft een andere menig of houdt zich afzijdig.

Onder de naam Mooi Junne spreekt de driekoppige werkgroep – dat tegen de nieuwe brug is – zich uit over de hele kwestie. Zo schrijft Mooi Junne dat de vistrap wordt bedreigd door de bouw van de 60 tons verkeersbrug. “Steun de bewoners van Junne en teken de petitie”, wordt op Twitter en Facebook gemeld. Maar lang niet alle bewoners in Junne willen hierin steunen want er is een deel dat graag wil dat de brug er zo snel mogelijk komt.

Zodra er reacties komen van agrariërs, omwonenden of andere belanghebbenden (“Gauw die brug erin en rap wat”, “Zoveel mensen die hier schade van hebben voor drie man en een peerdekop, die lopen te klagen”, “Volgens mij zijn jullie straks een groot deel aan landbouwverkeer kwijt”, “He wat raar, mijn reactie is ook verwijderd”), worden deze op social media consequent verwijderd en geblokkeerd.

Karrespoor

Niet alleen het kilometers omrijden van het landbouwverkeer, maar ook de toegang van hulpdiensten in Junne baart menigeen zorgen. De wethouder concludeert dat het noodzakelijk is dat er vaart gemaakt moet worden. “De tijd van een karrenspoor ligt allang achter ons”, aldus de wethouder. Er zal na het zomerreces over inpassingen worden gesproken, maar de planning is dat begin maart 2021 gebouwd gaat worden aan de nieuwe brug.

 

Lees ook

S.V. Nieuwleusen genomineerd voor club van het jaar

NIEUWLEUSEN – Sportvereniging Nieuwleusen is genomineerd voor club van het jaar. Deze verkiezing is onderdeel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.