Home / tweetpost / Boek van de Week: ‘De Leeuwen van Sicilië, het verhaal van de beroemde familie Florio’

Boek van de Week: ‘De Leeuwen van Sicilië, het verhaal van de beroemde familie Florio’

Het is 1799 als er in Calabrië in de laars van Italië een aardbeving plaats vindt. Het verwoest bijna alle huizen, ook dat van de broers Paolo en Ignazio Florio. Omdat ze al handel dreven met de haven van Palermo op Sicilië besluiten ze daarnaartoe te verhuizen.  Met hun schamele bezittingen en nog zoveel mogelijk handelswaar vertrekken ze samen naar de havenstad. Paolo’s vrouw Giuseppina gaat met grote tegenzin ook mee, zij wil haar geboortegrond eigenlijk niet verlaten maar heeft niets tegen haar dominante man in te brengen.

Handel
In Palermo gaat het ze na een paar moeilijke beginjaren voor de wind. Ondernemend als ze zijn drijven de broers handel in zowat alles dat vervoerd en ingevoerd kan worden.  Van specerijen gaan ze over op vis, beginnen een bank en een verzekeringsmaatschappij en Paolo’s zoon Vincenzo stort zich in de wijn. Ondertussen spelen onderlinge ruzies, oorlogsjaren  en de stevige tegenwerking door de oorspronkelijke handelshuizen van Palermo een grote rol. Toch weten de Florio’s het hoofd hoog te houden en hun handel door hun pragmatische houding grotendeels te vrijwaren van al te grote rampen.

Vincenzo
Als Paolo sterft neemt Ignazio de opvoeding van diens zoon Vincenzo over.  Samen met de angstige en wrokkige Giuseppina, ze kan maar niet vergeten wat haar man haar aangedaan heeft door haar tegen haar wil uit haar geboorteplaats mee te nemen, leidt Ignazio Vincenzo op tot een keiharde en niets ontziende zakenman. Met hem zal het imperium groot worden en voor niets en niemand meer buigen.

Levendig
Stefania Auci schetst in deze Italiaanse bestseller een levendig beeld van het negentiende-eeuwse Palermo. De haven, de mensen, de handel, de relaties, het huiselijke leven, de karakters, je ziet het allemaal voor je ogen gebeuren. De familie Florio heeft werkelijk bestaan en had een voor die tijd enorm zakenimperium. Het boek is geschreven als een roman maar doet de echte geschiedenis geen geweld aan. Auci heeft alleen in de persoonlijke sfeer het één en ander ingevuld. ‘De leeuwen van Sicilië’ is een heerlijk boek voor wie van geschiedenis houdt en geeft zeker een andere kijk op Sicilië en haar geschiedenis.

Het  boek ‘De leeuwen van Sicilië’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen.  Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of  ga naar www.bibliotheeksalland.nl Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en/of  https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Rosengaerde en Saam Welzijn bundelen hun krachten

DALFSEN – Woonzorgcentrum Rosengaerde en Saam Welzijn slaan figuurlijk de handen ineen. De twee Dalfser …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.