Veiligheidsregio IJsselland: kleine stapjes vooruit

ZWOLLE – Mét de samenleving uitzoeken de anderhalvemetersamenleving op een veilige manier vorm gegeven kan worden; dat is het speerpunt van de burgemeesters in het Regionale Beleidsteam van Veiligheidsregio IJsselland.

Foto: Peter Snijders, voorzitter Veiligheidsregio IJsselland (bron: videostill RTV Zwolle)

En langzaam maar zeker worden hierin al kleine stapjes gezet. Sinds woensdag 29 april is de vernieuwde noodverordening ook in de regio IJsselland van kracht. Dat betekent dat kinderen tot en met 12 jaar georganiseerd en onder begeleiding buiten mogen sporten. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen dat ook, mits zij anderhalve meter in acht nemen. Ook de kinderopvang en het basisonderwijs openen weer hun deuren.

Dat vergt een inspanning van iedereen die hierbij betrokken is. Voorzitter Veiligheidsregio Peter Snijders: “We zien in onze regio dat bedrijven en instellingen samen met gemeenten zoeken hoe we op een veilige manier de anderhalvemetersamenleving invulling kunnen geven. Vanuit verschillende kanten worden inspanningen geleverd om de kinderen en jongeren weer aan het sporten en naar school te kunnen laten gaan. Dat gaat niet vanzelf en daar komt veel bij kijken.”

Stappen verder

Ook in de recreatieve sector is iets meer ruimte gekomen. Sinds vorige week mogen campings weer open voor kampeerders die compleet zelfvoorzienend (met eigen sanitaire voorzieningen) zijn. Zij mogen dan wel gebruik maken van een stortplaats voor het chemische toilet.

De scouting kan weer starten, winkels openen weer en er zijn steeds meer restaurants die hun weg vinden in de bezorg- en afhaalwereld. Allemaal op manieren die passen binnen de landelijke regels. Toch zijn er ook sectoren die ook al graag open willen, maar waar dit nog niet mogelijk voor is. Die duidelijkheid moet dan ook gegeven worden, zo stellen de burgemeesters. “In onze regio handhaven we waar dit nodig is, maar liever voeren we een goed gesprek.”

Peter Snijders: “Wat kan inmiddels op een veilige manier en wat kan absoluut nog niet? Er is een lichte verruiming van de maatregelen, maar we moeten hierover wel het gesprek blijven voeren. Ik merk dat mensen zoeken naar wat wel en niet mogelijk is. We zien dat mensen behoefte hebben aan meer vrijheden, maar dat kunnen we ons nog niet permitteren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.