Home / tweetpost / Uit Hei en Dennen: De wolf

Uit Hei en Dennen: De wolf

Weet u wat ik nou totaal niet begrijp? Hoewel, als ik dat allemaal zou vertellen zou ik een hele pagina nodig hebben… Maar wat vindt u nou? Moeten wij blij zijn met roedels wolven in onze bossen? En zo ja, om welke reden?

Iedereen kent het tragische verhaal van de grootmoeder van Roodkapje. We zijn op jonge leeftijd al op de hoogte gebracht van deze bloeddorstige dieren. En niet alleen Roodkapje, maar ook zeven geitjes moesten zich tot in de klok voor dit monster verstoppen. Je kunt dus niet zeggen ‘wir haben es nicht gewusst’. Maar nee hoor, wij moeten hier juichend die jagende monsters verwelkomen.

Het was zelfs spannend, want zouden de wolven vanuit Rusland, via Polen en Duitsland ook in ons land de schapen en lammetjes wel willen verscheuren? Het waren moordende jaren: zou die wel? Of zou die niet? Maar Nederland veerde verheugd op. Er was wel degelijk een wolf gesignaleerd. Eerst een dode, maar na een poosje toch ook de eerste levende wolf. De kranten stonden er vol van en op TV kregen we dan eindelijk het levende bewijs. Hoera, ook wij mochten deze wolf zonder schaapskleren verwelkomen. Hè hè, we telden in Europa eindelijk een beetje mee.

In de loop der tijd kregen we signalen dat er meerdere wolven hierheen kwamen. Lekker gezellig in Nederland, waar de boeren hun vee in de wei hebben lopen. Nee, wij zouden hem overdag nooit tegenkomen werd beweerd. Hij is schuw en verplaatst zich meestal ‘s nachts. Dat weten de schapenboeren nu ook. Vreet de wolf de schapen op? Nee hoor, hij bijt ze wel dood, maar vreet slechts als hij grote honger heeft. Ja hoor eens, een wolf wil ook ‘s nachts wel eens een kudde schapen verrassen.

Schapen en lammetjes doodmaken, dat verlangen zit in hun DNA. Het is een soort hobby. It’s just for the fun. Mensen doen ze niets, waarom niet? Het zijn schuwe beesten, ze lopen liever om ons heen en wat heeft een mens ‘s nachts nou in de bossen te zoeken. Dan is een weide met bijvoorbeeld herten, schapen, varkens en lammetjes een veel gemakkelijker prooi. En wat mogen wij er aan doen? Want een wolf doden zal wel strafbaar zijn.

Voordat je een wolf ziet, heeft hij jou allang geroken en in het vizier. Wat nu? Ik heb het opgezocht. Verdwijn rustig en langzaam uit zijn blikveld. Geweldig… Rustig dus!
Antoinette

Lees ook

Canon van de Ommer: Hendrik Luttekes

Dit is aflevering 12 van de reeks Canon van de Ommer, waarin Ommer en Ommenaren …

One comment

  1. Goede column Antoinette. Toch denk ik dat als we woorden als ‘bloeddorstige’ en moordenaars’ aan de wolf toeschrijven, we het dier vermenselijken. Het is een roofdier en het jaagt. En ja, soms bijten ze ook schapen dood terwijl ze geen honger hebben.

    Laten we boeren goed informeren en compenseren. Want het is toch wel echt een prachtig dier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.