Home / tweetpost / Uit Hei en Dennen: 4 mei 2020

Uit Hei en Dennen: 4 mei 2020

De vlaggen halfstok, een niet zo stille Hammerweg om 8 uur, maar wat een bewogen speech van onze Koning. Mijn Oranjegevoel beperkt zich tot de wekelijkse uitzending van Blauw Bloed en het abonnement op het magazine VORSTEN.

Dus geen verzameling van kopjes, lepeltjes en andere snuisterijen. Nou ja, op een bekertje na ter gelegenheid van 10 jaar bevrijding. Die dag herinner ik me nog goed. Tijdens een aantal spelletjes op onze openbare lagere school in Nieuwe Brug won ik een poëzie album met een wedstrijd hard lopen. Daar was ik goed in, ook al omdat op onze weg naar school een akelig jongetje mij kapot wilde slaan, hij noemde dat trouwens “houwen”. Als ik een dubbeltje betaalde zou hij van zijn monsterdaad afzien. Kom als kind in 1955 maar eens aan een dubbeltje. In de krochten van wat laadjes vond ik thuis een paar centen, maar dubbeltjes waren niet te vinden. Ik leef nog steeds, zelfs al 75 jaar, dus op een of andere manier heb ik deze knul door hard te lopen “ontlopen”.
De herdenkingsspeech van de koning kwam als een verrassing. De eerste en enige speech van een regerend vorst op 4 mei op een vrijwel lege Dam. Zonder haperen, zonder groot aplomb vertelde onze koning zijn verhaal over 75 jaar vrijheid. Zijn kritische bemerking over het optreden van zijn overgrootmoeder Wilhelmina tijdens de oorlog verraste en verbaasde ons. Wat wij als Nederlanders, in en na de oorlog, wisten over de joden vervolging en vernietiging, moet ook zij in Engeland hebben geweten. De aanblik van deze vrijwel lege Dam, met de kleurige kransen, het trompetgeschal en de toespraken van de Koning en schrijver Grunberg zullen ons nog lang bijblijven.
Op 5 mei vierden we bescheiden onze vrijheid, met fier wapperende vlaggen. Al die mooie feesten die voor deze speciale dag waren voorbereid vonden geen doorgang. Wel zien we veel meer mensen in de winkelstraten. Is dat dom of zijn we het met z’n allen zat om thuis te zitten. Wij, als 74 en 75 jarigen verpozen ons op ons terras en beperken onze uitgangetjes tot het uitlaten van de hondjes. Zo af en toe een autotochtje, maar zonder het terrasje. Er komen betere tijden, ik denk dat we deze week al wat meer ruimte krijgen van Rutte en het RIVM. Die paar dagen, schat ik, komen we wel overheen. Daarna weer voorzichtig voorwaarts!

Antoinette

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.