Home / / Sloten en oevers maaien voor goede aan- en afvoer van water

Sloten en oevers maaien voor goede aan- en afvoer van water

REGIO – Om te voorkomen dat sloten, kanalen en waterbergingen dichtgroeien, start Waterschap Drents Overijsselse Delta vanaf 1 juni weer met het maaien van waterbodems en oevers. Er moet voldoende water door de watergangen kunnen stromen om wateroverlast of juist verdroging tegen te gaan.

In totaal heeft het waterschap de verantwoordelijkheid over 7.500 kilometer watergangen. Hiervan onderhoudt het zelf 4.500 kilometer. De overige 3.000 kilometer is in onderhoud bij de aanliggende eigenaren.

Het waterschap wil niet te veel, maar ook niet te weinig maaien, want maaionderhoud is kostbaar. Hierbij houdt het waterschap zoveel mogelijk rekening met belanghebbenden en levert daar waar mogelijk maatwerk. Zo is er rondom natuurgebieden meer ruimte voor ruigte en vegetatie, terwijl in intensieve landbouwregio’s en stedelijke gebieden intensiever wordt gemaaid. We proberen onze werkzaamheden zo efficiënt mogelijk te plannen om de kosten in de hand te houden.

Iets eerder begonnen

Daar waar nodig startte het waterschap medio mei al met het maaien. Dat is eerder dan normaal, omdat vanwege het warme weer op diverse plaatsen al belemmerende begroeiing ontstond. Om te voorkomen dat op bepaalde locaties wateren dichtgroeiden en de aan- en afvoer van water zou worden belemmerd, begon het waterschap daar alvast met maaiwerkzaamheden.

Flora en fauna ontzien

Zoals ieder jaar maait het waterschap ook nu met de nodige voorzorg en volgens de Wet Natuurbescherming. Dit om broedende vogels, paaiende vissen en amfibieën die eitjes afzetten zo min mogelijk te verstoren en beschermde planten zo veel mogelijk te ontzien.

Lees ook

Marijn de Vries nieuwe toezichthouder bij RTV Oost

REGIO – De Raad van Toezicht van RTV Oost heeft Marijn de Vries (42j) per …

One comment

  1. Sloten zijn toch verzonnen om sneller water af te voeren? Het weer verandert. het is nog nooit zo droog geweest in NL. Planten houden vocht vast. Als het gaat regenen zou het prettig voor de boeren zijn als dat water langer wordt vastgehouden zodat ook hun gewassen daar profijt van hebben. Het wordt tijd om eens serieus te kijken naar wat hier nu eigenlijk echt gebeurt en niet zomaar uit gewoonte te maaien. Maai bijvoorbeeld alleen 1 kant van de sloot of oever 1x in de 2 jaar, en zie wat het resultaat is. Zo hebben dieren ook meer kans. Plantenwortels houden ook zand vast waardoor de kanten van sloten niet inzakken, vooral bij droogte. Mocht er dan ineens een stortbui komen, dan spoelt het ook niet meteen weg. Tsja, je verkoopt misschien iets minder gras aan boeren, maar je houdt ze wel in leven en je hoeft er minder voor te werken. Iedereen blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.