Home / / Politiek verwoord: PvdA

Politiek verwoord: PvdA

Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is de PVDA aan het woord.

Wie had twee maanden geleden kunnen bedenken dat we met z’n allen nu in een totaal andere wereld leven. Door een virus ontstaan in China dat mondiaal om zich heen grijpt beseffen we opeens dat er zo maar iets op ons pad kan komen dat ons levensritme totaal lam legt. Onze ogenschijnlijke onwrikbare welvaartsstaat wordt hierdoor opeens ongenadig wreed verstoord en legt onze kwetsbaarheid bloot. We hoorden afgelopen week pas welk leed er is geleden door de slachtoffers die weer aan het opkrabbelen zijn, laat staan de strijd die is gestreden door de mensen die het niet hebben overleefd en in eenzaamheid zijn gestorven. Wat een enorme impact heeft dit de laatste maand gehad. Heel Nederland heeft er nu mee te maken: jong en oud, arm en rijk, het virus kent geen onderscheid.

Alhoewel heel wat theorieën over de aanpak van het virus voorbij zijn gekomen, door virologen en semi- virologen, lijkt nu dat de regering met de adviezen van het RIVM de juiste keuzes heeft gemaakt, nu het aantal besmettingen enigszins af lijkt te nemen. De komende periode zal zeker nog voorzichtigheid moeten worden betracht in de anderhalve meter maatschappij, om geen tweede golf uit te lokken. Met de uitbraak van het coronavirus is iedereen meer tot besef gekomen dat onze mogelijkheden niet onuitputtelijk zijn en dat er nu nieuwe grenzen zullen moeten worden gesteld op diverse terreinen. Vanzelfsprekend zullen er miljarden moeten worden geïnvesteerd om de economie in stand te houden en met name om het midden- en kleinbedrijf levensvatbaar te houden. Dit zal nog een hele klus worden nu er een voorspelbare recessie achteraan komt.

Desondanks vinden wij als PvdA dat bij het herstel er een andere blik op de welvaart en economie moet worden ontwikkeld; waarbij de mensen in de vitale beroepen beter ‘gewaardeerd’ gaan worden; waarbij multinationals veel meer maatschappelijke verantwoording moeten nemen (staatssteun met voorwaarden); waarbij de prijzen voor de luchtvaart omhoog moeten en beperking van luchtvaart binnen Europa (meer inzet van treinen binnen Europa); waarbij de landbouw en veeteelt herijkt moet worden naar nieuwe maatstaven; waarbij er minder marktwerking in de zorg zal zijn; waarbij kunst en cultuur een duidelijkere plek krijgt; waarbij er minder verspilling van voedsel en goederen moet zijn, en waarbij de mensen met een krappe beurs niet weer de dupe mogen worden.

We hebben als PvdA Ommen niet de illusie dat we dit vanuit de gemeentelijke politiek kunnen bewerkstelligen en dat dit het vaccin is tegen het coronavirus, maar er zal op verschillende terreinen een landelijke aanpak komen die ook zijn gemeentelijke uitwerking zal krijgen. Hierin zullen voor ons bovenstaande keuzes leidend zijn! ‘Nieuwe solidariteit na corona’. En tot slot: Laten we in deze crisistijd uit solidariteit bij onze plaatselijke ondernemers kopen, (Support your locals!) en blijf gezond! (Stay safe)!

Hilbert Moerman
Simone Pol
René van der Linde

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.