Home / / OudOmmen start met nieuwe rubriek: ‘Canon van de Ommer’

OudOmmen start met nieuwe rubriek: ‘Canon van de Ommer’

OMMEN – De stichting OudOmmen.nl start een nieuwe reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal komen te staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. Een Canon wordt gezien als een verzameling van werken die binnen een bepaald gebied als waardevol worden beschouwd. Iemand wordt een Ommer genoemd als hij of zij in Ommen is geboren ofwel een echte Ommenaar is.

Stamboom

De reeks gaat gepaard met een kleurrijk stamboomdiagram van vier generaties van de betreffende persoon of families gekoppeld aan het pas aan OudOmmen.nl toegevoegde genealogie-systeem ‘WebTrees’ – een nieuw onderdeel van deze website. “Verder uiteraard een koppeling met de beeldbank met – voor zover beschikbaar – een album met veelal nostalgisch beeldmateriaal en documenten, zeg maar alles wat we hebben, wat herinnert aan de betreffende persoon of familie”, zegt Stichting OudOmmen. “We noemen het de ‘Canon van de Ommer’ omdat dit onzes inziens in een paar woorden het beste de lading dekt. Maar er zullen uiteraard ook meerdere Ommenaren in beeld worden gebracht. De eerste aflevering verschijnt over twee weken om vervolgens maandelijks een andere Ommer of Ommenaar in beeld te brengen. Voor het maken van de stambomen worden inwoners van onze regio van harte uitgenodigd hieraan bij te dragen. Zij kunnen een account aanvragen (bij info@OudOmmen.nl) voor het WebTrees deel van de site zodat zij – voor zover gewenst – geheel of deels zelfstandig één of meerdere stambomen kunnen toevoegen. Ook kunnen bestaande stambomen in GEDCOM-formaat worden geïmporteerd.”

Accent

Het accent voor deze reeks ligt dus niet zozeer op belangrijke personen en families die al vaak zijn beschreven. “Alhoewel we daar niet helemaal aan ontkomen”, aldus de stichting. “Als we bijvoorbeeld denken aan Philip D. Baron van Pallandt van Eerde, mag hij natuurlijk niet ontbreken. Maar het gaat vooral over Ommer en Ommenaren waarvan bij het voorbijkomen veel mensen zullen zeggen, oh ja, bijna vergeten, maar leuk om aan herinnerd te worden. En dan hebben we het bijvoorbeeld over een huisarts die destijds een belangrijk figuur was in de hele omgeving en dankbaar werk verrichtte en zelfs nog een tastbare herinnering heeft nagelaten, waar menigeen dagelijks aan voorbij loopt, zonder erbij stil te staan. Of personen die een historische schat hebben nagelaten in de vorm van een markant gebouw, historische informatie of belangrijk historisch beeldmateriaal. Gedacht wordt ook aan hen die bijvoorbeeld actief zijn geweest in het verzet in de Tweede Wereldoorlog.”

Niet vergeten

OudOmmen probeert zoals altijd zoveel mogelijk historisch belangrijke zaken en gebeurtenissen te belichten, maar deze keer met name vanuit de Ommer of Ommenaar gezien. Wat heeft hij of zij hieraan bijgedragen, wat hebben we aan hen te danken en waarom mogen hun namen niet vergeten worden.

Lees ook

Vrijwilligers bieden hulp en steun in de laatste levensfase

REGIO – “Ik vind het mooi dat ik betrokken mag zijn bij cliënt en mantelzorgers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.