Home / tweetpost / Nieuw kwartaalblad van Ni’jluusn van Vrogger: ‘Herdenken van oorlogen staat centraal’

Nieuw kwartaalblad van Ni’jluusn van Vrogger: ‘Herdenken van oorlogen staat centraal’

NIEUWLEUSEN – Het tweede kwartaalblad van 2020 heeft als thema het herdenken van de oorlogen in Europa en Nederlands-Indië in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Een artikel beschrijft de Nieuwleusense slachtoffers die zijn gevallen bij de gevechten in Nederlands-Indië na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Ook is er aandacht voor militairen uit Nieuwleusen die gewond raakten in Nederlands-Indië en voor de verhalen van de oud-Indiëgangers.

Ook is er aandacht voor de oorlog dichtbij huis. Klaas Groteboer vertelt over zijn ervaringen in de oorlog, die uitbrak toen hij 12 jaar was. Daarnaast is er te lezen hoe veldwachter Holties in 1937 een vechtpartij tussen jongeren voorkwam. Ook wordt verteld over het werk van Hendrik Jan Brinkman, die in de jaren vijftig veeverloskundige was. De functie van het ‘bakhuus’ en het stookhok, die nog steeds bij een aantal boerderijen in het dorp te zien zijn, komt ook aan bod in dit kwartaalblad.

 

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.